//

Землетрус в Японії. Апостольський нунцій коментує ситуацію

На північний схід Японії обрушився найсильніший землетрус за останніх 7 років. Його епіцентр був зареєстрований в морі, на відстані 130 кілометрів на схід від міста Сендай, на глибині 24 кілометри. Сила землетрусу досягла приблизно 8.9 балів за шкалою Ріхтера і привела до утворення цунамі, висота хвилі якого досягає від 4 до 10 метрів.

 

За повідомленням ВВС, число жертв на сьогоднішній день може досягти 1600 чоловік, а число поранених і зниклих без вісті досі не відоме. Сотні будинків в Сендаї повністю зруйновані, а на півночі країни перервані залізничні сполучення.

 

Японські ЗМІ повідомляють, що в районі АЕС Фокусіма-1 стався вибух, після чого рівень радіації в районі Фокусіми виріс в 20 разів, кілька робітників отримали поранення під час вибуху.
Геологічна служба США сьогодні вранці передала про нові поштовхи біля східних берегів Японії силою від 5 до 6,8 балів.

 

Міжнародна громадськість, в першу чергу Франція і США, запевнили Японію в своїй допомозі. Президент японського «Caritas» монс. Ісао Кікучі зі свого боку гарантував, що і невелика спільнота японських католиків обов'язково проявить свою солідарність з постраждалими.

 

Кореспондентові Радіо Ватикан вдалося додзвонитися до апостольського нунція в Японії монс. Альберто Боттарі де Кастелло, що знаходиться в Токіо. Нунцій описав обстановку в японській столиці відразу після поштовхів, але запевнив, що в Токіо життя повернулося до нормального ритму. Жодна з міських будівель не постраждала, завдяки спеціальним антисейсмічним конструкціям. Але не дивлячись на це перед лицем подібних катаклізмів, додав монс. Боттарі де Кастелло, розумієш, наскільки людина безсила перед природою.

 

Джерело: Радіо Ватикан