//

Сирія: у Месопотамії зруйнували церкву францисканців у Дейр-ез-Зор

Сильний вибух зруйнував церкву і монастир отців-капуцинів у сирійському місті Дейр-ез-Зор  в Месопотамії. Про це повідомив католицькому інформаційному агентству  «Fides» настоятель віце-провінції Чину капуцинів на Близькому Сході о. Тоні Хаддад, який опікує братів-монахів  у Лівані та Сирії. Вибух стався 15 квітня.

 

«Це був єдиний храм у місті Дейр-ез-Зор, який досі залишався майже недоторканим». Поки незрозуміло, в результаті чого він був зруйнований. За деякими версіями, в стіні церкви був пробитий пролом і там сховалися бойовики з опозиції. Підрозділи регулярної армії відкрили вогонь по храму, руйнуючи його. Однак існує також припущення про потужний вибух замінованого автомобіля поруч з церковним комплексом. З великою гіркотою о. Хаддад сказав, що «все це плоди ненависті і осквернення». У цьому районі не залишилося більше християн. Останніми місяцями, враховуючи критичну ситуацію, брати-капуцини, які проживали в монастирі, покинули місто Дейр-ез-Зор разом з сестрами-монахинями зі Згромадження Матері Терези та десятком престарілих, про яких  вони дбали. До нещодавна вони були останніми з решти тут католиків. "Я дякую Господу, –  сказав отець-капуцин Тоні Хаддад, –  що обидва брати живі та здорові. Церкву з каменів можна буде відновити, коли на нашому Близькому Сході розквітне весна миру".

 

Дейр-ез-Зор, місто в східній Сирії, перебуває за Евфратом, між Пальмірою і кордоном з Іраком. «Брати з Чину капуцинів перебувають у цьому місті з 30-х років минулого століття, але на всьому Близькому Сході ми служимо набагато довше, – розповів о.Тоні. – Упродовж майже чотирьох століть історії наша віце-провінція зазнала безліч руйнувань і переслідувань, проте вона завжди воскресала разом з Воскреслим Христом».

 

Інша громада монахів-капуцинів все ще залишається в місті Ес-Сувейда в південно-західній Сирії, – тепер, як і раніше, спокійному. Тут живуть двоє монахів з Чину святого Франциска.


За інформацією активістів сирійської опозиції, впродовж останніх двох днів літаки регулярної армії бомбардували  дві православні сирійські церкви в місті Дейр-ез-Зор  і, через зростаючі зіткнення між армією і опозицією,  християнські родини були змушені покинути місто. Сирійська Православна Церква підтвердила, що її храми постраждали у всіх провінціях країни: у містах Харасті, Арбіль, Ес-Зібадані, Дарайє, Ракка, Алеппо і Дамаску.

 

За матеріалами http://ru.radiovaticana.va