//

Тижневий огляд: переслідування християн (15.04 – 21.04.)

16 квітня повідомляється, що капуцин о.Пьотр Міхалік, який понад 20 років перебуває на місії в  Центральноафриканській Республіці, повідомляє новини щодо ситуації в країні, де майже місяць тому владу захопила коаліція 5 угрупувань бунтівників.За його словами, найгірша ситуація панує у північно-східній частині країни, звідки і походять всі угрупування бунтівників. Це найбільш зісламізована частина країни.

 

Четверо коптів, які знаходилися в соборі св. Марка під час нападу на нього ісламістів, заарештовані єгипетськими органами правопорядку. Заарештовані були присутні в соборі серед сотень людей, які прийшли на похорон  чотирьох убитих коптів, які загинули в результаті насильницьких дій в передмісті Каїра Хососе.

 

Під час Літургії у каплиці святої Марти Папа Франциск сказав: «Але часи мучеників не проминули. І тому сьогодні ми можемо сказати, що дійсно Церква має більше мучеників, ніж у перших століттях. У Церкві є багато людей, яких обсипають наклепами, яких переслідують, яких убивають з ненависті до Ісуса. Одного вбили, тому що він навчав Катехизму, другого – тому що носив хрестик ... Сьогодні у стількох країнах їх обмовляють, переслідують ... А це наші брати і сестри, які страждають в ці часи мучеників».

 

У Секторі Газа підпалили католицьку школу. Про це повідомило палестинське видання Al Quds. За інформацією газети полум’я не завдало великої шкоди. Поліція заарештувала двох неповнолітніх підпалювачів.

 

Будівельний скандал на Оболоні в Києві. Римо-католицька церква почала зводити свій храм на перехресті вулиць Героїв Дніпра і Зої Гайдай. Місцеві мешканці - щойно побачили зелений паркан - вийшли пікетувати. Конфлікт між тамтешніми мешканцями та прихожанами триває вже не один рік.

 

Згідно з інформацією за 17 квітня читаємо, що комісія з соціальних питань колумбійської дієцезії Тумако за свою правозахисну діяльність була оголошена озброєним угрупуванням, що називає себе «Grupo Armado Лос-Rastrojos», «постійною військовою ціллю». Крім того, члени угруповання погрожують ще 94 соціальним організаціям, що працюють у сфері захисту прав людини.

 

Акції насильства щодо християн Пакистану набувають систематичного характеру. Стало відомо про напад на християнську колонію св. Франциска в Гуджранвале менш ніж через місяць після атаки на колонію св. Йосипа в Лахорі, коли спалили й розграбували майже 200 будинків християн.

 

Індуси спалили ще одну церкву. Цього разу інцидент стався у штаті Чхаттісгарх у центрально-східній Індії. Церква належала кільком спільнотам євангельських християн.

 

Із залу засідань Вищого земельного суду в Мюнхені видалили Хрест. Тепер у залі не залишилося жодного християнського символу.

 

Прохристиянофобію і необхідність оборони визнавців Христавідомий соціолог і релігієзнавець Масімо Інтровіньє розмовляв з російським агентством «Інтерфакс-Релігія». Соціолог і релігієзнавець аналізував ситуацію у світі й прийнятий нещодавно в Росії закон про оборону почуттів віруючих. В епоху зростаючої християнофобії, атак на релігію у багатьох країнах світу прийняття закону про оборону почуттів віруючих є дуже доречним.

 

Під час молитви на місці будови храму св. Франциска у Києві на Оболоні стріляли з пневматичної зброї у двох сестер - с. Розалію і с. Терезіану зі згромадження Сестер святого Йосифа. Ситуація на будівництві католицького храму стає все більш напруженою.

 

18 квітня з’явилося повідомлення про те, що вУкраїнському Католицькому Університеті миряни та священнослужителі УГКЦ, які під час правління комуністичного режиму перебували у підпіллі, зустрілися із молоддю, аби поділилися своїми спогадами про минуле.

 

У випуску новин ТСН на телеканалі «1+1» було показано, як мешканці або, можливо, найманці претендента на шмат землі, що за правом належить римсько-католицькій парафії св. Франциска, знову ламають на цей раз уже металеву огорожу. Цей випадок (будівництво католицького храму у Києві на Оболоні) укотре засвідчує, що люди в нашій державі звикли жити без Бога, що Україна потребує євангелізації, що наша земля потребує Бога! Ця подія не повинна залишити людей байдужими.

 

Католики Києва зібрались на чергову молитву біля будови храму св. Франциска Асизького. Раптово з криками «Банду геть!» учасники акції протесту на очах вірян поламали паркан, який огороджував територію майбутньої святині. У ЗМІ висвітлили подію так, ніби сталася сутичка між сторонами конфлікту. Але сутички як такої не було. Католики спокійно стояли молились, поки інша сторона ламала паркан і викрикувала неприємні речі у сторону вірян.

 

За даними 19 квітня відомо, що у Сомалі знову викрадено християнина. Четверо чоловіків у масках відвезли 25-річного Хассана Гульеда з села Було-Марер неподалік Коріолі – регіону, який частково контролюється бойовиками із «Аль-Шабааб».

 

33-річний безробітний Антоніо Інкандела (Antonio Incandela), заарештований за звинуваченням у вбивстві. Він заявив поліції, що не зміг витерпіти проповідь священика Мікеле Ді Стефано (Michele Di Stefano), яка здалася йому низькопробною. За це він побив літнього священика.

 

Американський Gatestone Institute опублікував щомісячну доповідь про переслідування християн ісламістами у країнах світу. Документ описує інциденти лютого 2013р., не претендуючи на повноту викладу. Його мета – довести систематичність переслідувань християн в мусульманських країнах, причина яких, на думку автора, корениться в світогляді, заснованому на шаріаті.

 

Влада Узбекистану без суду засудила протестантів Ашрафа і Нагрісу Аширових до штрафу в розмірі сотні мінімальних місячних зарплат за виявлені у них вдома в Ташкенті релігійні книги.

 

Ватикан стурбований відсутністю чутливості серед європейського населення до проблеми дискримінації християн у Європі. Представник Держсекретаріату Ватикану отець Флоріан Кольфхаус пояснив у інтерв'ю порталу domradio.de, що, незважаючи на відсутність прямих переслідувань християн за віру, зафіксовані численні факти дискримінації християн у Європі.

 

19 квітня 2013 р. о 14:30 у приміщенні інформагенції УНІАН (вул. Хрещатик, 4) відбулася прес-конференція «Навіщо руйнувати Церкву?» з представниками Римсько-Католицької Церкви щодо будівництва католицького храму в Оболонському районі м. Києва. На прес-конференції було надано повну інформацію про ситуацію, що склалася на Оболоні, і всі копії документів і дозволів на будівництво.

 

Біля будівництва храму св. Франциска на Оболоні в м. Києві тривають молитви і протести. Будівництво відвідали ординарій Київсько-Житомирський архієпископ Петро Мальчук та Апостольський адміністратор Луцької дієцезії єпископ Станіслав Широкорадюк. Біля будівництва храму св. Франциска на Оболоні знову зібралися обидві сторони конфлікту, однак цього разу вирішували проблему мирно, шляхом переговорів.

 

Представники Європарламенту зацікавилися ситуацією, що склалася на Оболоні. Депутат Європарламенту, співголова комісії з парламентського співробітництва Україна-ЄС, Павло Коваль зустрічався з архієпископом Петром Мальчуком.