//

Комунікат з пленарного засідання Конференції римсько-католицьких єпископів України

16-18 квітня 2013 року, Року Віри, у Всеукраїнському Санктуарії Бердичівської Матері Божої відбулося ХLІ Пленарне Засідання Конференції римсько-католицьких єпископів України.

 

Завдяки гостинності Отців Кармелітів, владики без перешкод мали змогу духовно огортати турботою довірену їм Церкву в Україні.


На молитві й під час обговорювання єпископами церковних справ був присутній Апостольський Нунцій в Україні Високопреосвященний Архієпископ Томас Едвард Ґалліксон.

 

На запрошення Глави Конференції Римсько-Католицьких Єпископів України Високопреосвященного Архієпископа Мечислава Мокшицького, прибув на засідання Щеціньсько-Камєньскі Митрополит, Високопреосвященний Архієпископ Анджей Дзєнґа, який запропонував увазі владик конференцію на тему Року Віри та виголосив проповіді під час центральних Євхаристійних Літургій.

 

Щоденно на Святі Меси приходили численні вірні. У четвер, 18 квітня до Санктуарію прибули паломники – клірики з усіх Духовних Семінарій латинського обряду в Україні.

 

В програмі засідання обговорювалися як душпастирські, так і суспільні справи. А саме:

  1. Співпадіння, тобто чудовий задум Божого провидіння переживання Року Віри і святкування  1025 річниці Хрещення Русі. Центральною подячною молитвою Господу латинської Церкви в Україні за цей дар буде Урочиста Євхаристія, передбачена на 4 серпня ц.р.

Єпископи також братимуть участь у святкуванні Ювілею Хрещення Русі, яке організовує православна і греко-католицька Церкви, прагнучи тим самим єдності, адже під час  Хрещення Русі Церка не була поділеною.

  2. Цього року припадає 70-а річниця Волинської Трагедії. Ця сумна дата стала нагодою до виваженої та вникливої дискусії навколо удокументування минулих трагічних подій, вшанування пам’яті замордованих і молитви за них.

У зв’язку з цим Конференція запропонувала розпочати працю над відкриттям процесу беатифікації отця Людвіка Вродарчика ОМI (1907-1943),  священика зі Згромадження Місіонерів Облатів Непорочної Марї, відданого душпастиря, замордованого в 1943 році.

  3. Єпископи продовжували обговорювати справи пов’язані з опрацюванням і виданням літургійних книг римсько-католицької Церкви українською мовою. З нетерпінням на ці літургійні книги очікують як духовенство, так миряни.

  4. Засмутила Владик інформація про те, що у вірних та черниць, які мирно молилися на території будівництва нової святині в Києві на Оболоні, стріляли з пневматичної зброї. Єпископи скеровують слова вдячності до державних служб за охорону тих, хто на цьому місці молився. Але в той же час зазначають безкарність по відношенню до тих, які руйнували легально підготовлене місце під будівництво храму.

 

На завершення засідання, яке мало також паломницьких характер, римсько-католицькі єпископи біля підніжжя Матері Божої Святого Скапулярію, яка знаходиться в Бердичівському Всеукраїнському Санктуарії, уділили всім вірним і цілій Україні Боже благословення.

 

Джерело: Католицький медіа-центр