//

Представники УГКЦ взяли участь у відзначенні 15-ї річниці створення Державної пенітенціарної служби

 19 квітня у приміщенні центрального апарату Державної пенітенціарної служби відбулися урочисті збори з нагоди 15-ої річниці з дня створення Державного департаменту України з питань виконання покарань як центрального органу виконавчої влади. Ця структура відповідно до закону здійснює правозастосовні та правоохоронні функції і має на меті обмеження злочинності, плекання справедливості та сприяння соціальній реінтеграції громадян, що потрапили у конфлікт із законом. У складі Церков - учачсниць Християнської міжконфесійної місії тюремного служіння у святкуванні ювілею взяли участь преосвященніший Михаїл Колтун, єпископ Сокальсько-Жовківський, Керівник Департаменту Патріаршої Курії УГКЦ з питань душпастирства у силових структурах України, та співробітники Департаменту ієрей Костянтин Пантелей та Юрій Йосифович, які відповідають за питання пенітенціарного душпастирства.

 

З вітальною промовою до присутніх у залі ветеранів кримінально-виконавчої системи, колег та запрошених гостей звернувся Голова Державної пенітенціарної служби України генерал-лейтенант внутрішньої служби Олександр Лісіцков. Він згадав основні події в історії Служби. «Слова особистої подяки висловлюю громадським та правозахисним організаціям, духовенству, які є нашими партнерами та однодумцями у нелегкій, але потрібній справі повернення колишніх правопорушників у суспільство», - адресував свої слова подяки Голова Служби тим, хто і в будні, і в свято знаходиться поруч з пенітенціаріями та надає підтримку й допомогу у виконанні суспільно важливих завдань, покладених на кримінально-виконавчу службу України. Сучасний стан пенітенціарної системи відзеркалює позитивну динаміку скорочення числа утримуваних в місцях позбавлення волі.

 

У слові привітання в імені Глави УГКЦ владика Михаїл відмітив важливість християнського контексту пенітенціарної служби для підтримування справедливості і милосердя на що праця пенітенціарія  надає повсякчасну можливість.  Згадавши приклад Святішого отця Франциска, що у Великий Четвер відвідав неповнолітніх в'язнів, владика зазначив: "Господь знає про стан кожного в'язня чрез особливий рід його терпіння - неволю, і якось ототожнює себе з людиною, що це переживає, тому каже нам в Євангелії, що усе, що зробили одному з цих менших, Мені ви зробили". Владика відмітив важливість розвитку соціального партнерства пенітенціарної служби із Церквами. "Для України щасливою ознакою стало те, що кожен ювілей служби співпадає з роком ювілею Хрещення Русі-України" -відмітив преосвященніший Михаїл. На завершення він подякував Голові ДПтС Олександру Лісіцкову за створення умов для релігійного служіння у пенітенцірних установах України та все більшу увагу до службовців, що отримують обґрунтовану надію на належне соціальне забезпечення та захист своїх прав.

 

Владика вручив Голові ДПтС подячну грамоту, нещодавно презентовані книгу "Служити в'язням" та молитовник "Молись і служи". Видання містить зокрема й молитву пенітенціарного службовця. Підручники "Служити в'язням" отримали також кожне з 25 управлінь пенітенціарної служби.

 

За матеріалами http://prison-pastoral.blogspot.com