//

Релігійні діячі України зможуть отримати шенгенську візу простіше та безкоштовно

БРЮССЕЛЬ – Європарламент ратифікував оновлену Угоду про спрощення оформлення віз з Україною.

 

З 1 червня 2013 року суттєво розшириться коло заявників, які зможуть отримати довгострокові шенгенські візи, повідомляє Інститут релігійної свободи.

 

На підтримку доповнень до Угоди між Україною та СЄ про спрощення оформлення віз від 2008 року, у четвер, 18 червня, висловилися депутати всіх фракцій Європарламенту.

 

Як передає Deutsche Welle, у березні доповнену угоду вже ратифікувала Верховна Рада України. Після завершення формальних процедур документ набере чинності.

 

Новий документ врегульовує питання видачі багаторазових та довготермінових віз, які видаватимуться  "на 1" та "на 5 років" замість "до 1" та "до 5 років", як було до цього часу.

 

Згідно з оновленою Угодою, легше з отриманням візи стане, зокрема, представникам релігійних спільнот, а також активістам громадських організацій та професійних об'єднань (науковці, митці, представники академічних кіл, профспілок тощо), які їздять на тренінги, семінари та конференції, та учасникам офіційних програм співпраці між Україною і ЄС. Їм даватимуть багаторазові безкоштовні візи на рік.

 

Простіше отримати довгострокову безкоштовну візу стане і журналістам. Для них скорочено перелік документів, що підтверджують мету подорожі. Найбільші візові пільги отримали журналісти та представники бізнесу, які регулярно подорожують до країн ЄС, – їм видаватиметься багаторазова віза на 5 років.

 

За інформацією Укрінформу, на підставі посиленої Угоди про спрощення оформлення віз з Україною держави-члени ЄС зобов'язуються забезпечувати можливість подачі візових клопотань до посольств та консульств держав-членів ЄС в Україні без посередників. Також передбачено скорочення часу очікування для подачі візового клопотання та обмеження вартості послуг компаній-посередників.