//

Папа Франциск закликав не "приручати" Святого Духа

Святіший Отець звернув увагу на схильність сучасних християн до інертності й небажання змін, причина яких дуже часто криється в опорі дії Святого Духа. Папа зазначив, що саме Святий Дух дає можливість Церкві крокувати вперед, до святості, а багато хто не хоче слідувати за Його натхненням, а просто "приручити" Його, забуваючи про те, що Святий Дух – це Бог і віє, де хоче.

 

Святіший Отець закликав не шукати в духовному житті зручності та комфорту, оскільки вони призводять до небезпечної рутини. Франциск звернувся до теми II Ватиканського Собору і нагадав, що він був справою Святого Духа. Папа назвав Івана XXIII, який скликав єпископську асамблею, "хорошим священиком", який послухав Святого Духа і зробив те, чого Він хотів. Понтифік наголосив, що за минулі 50 років існує прагнення додати Собору своєрідної монументальності, що робиться для того, щоб забути про обов’язковість змін, до яких закликав Собор.

 

Папа Франциск 16 квітня відправив Службу Божу в каплиці Дому св. Марти в інтенції Бенедикта XVI, якому виповнилося 86 років. "Нехай Господь буде з ним, підтримає його і дасть розраду", – побажав Понтифік своєму попереднику.

 

"Чи за ці минулі 50 років ми зробили все, про що сказав Святий Дух за посередництвом Собору?", – запитав Франциск під час проповіді. На його думку, на це запитання, на жаль, треба відповісти негативно. "Ми не хочемо змінюватися", – у цьому, за словами Святішого Отця, проблема нереалізації багатьох ідей і постанов II Ватиканського Собору. Прагнення не йти вперед, а повернутися назад, якого дотримуються до сьогодні багато хто, за словами Папи, викликано твердістю і лінивством серця.

 

Папа закликав не чинити опору Святому Духові, бо тільки Він може дати справжню свободу.

 

За матеріалами http://be.radiovaticana.va