//

50-річчя знаменитої енцикліки Івана XXIII

50 років тому, 11 квітня 1963 року , була опублікована енцикліка Папи Івана XXIII "Pacem in terris" (Мир на землі). Сьогоднішня "L'Ossevatore Romano" звертає увагу, що за всю історію жодна енцикліка не мала такого великого резонансу у світових ЗМІ, як ця. Щоб сприяти ширшому обговоренню документа і проблем, які в ньому порушувалися, Папа порушив традиційний протокол – на підписання енцикліки запросили теле- і фотожурналістів з усього світу. Церемонія відбулася за два дні до офіційної публікації.

 

Енцикліка про фундаменти міцного миру на Землі з'явилася в розпал холодної війни. За два роки до її написання світ двічі стояв на порозі атомної війни – в 1961 р. в результаті Берлінської кризи і в 1962 р. – Карибської. У згладжуванні взаємин між  сторонами чималу роль зіграв Понтифік, завдяки чому в 1962 р. американська "Times" оголосила його "людиною року". Енцикліка Івана XXIII стала відповіддю на найактуальніші проблеми того часу і наповнювала надією людство.


Цікаво, що увага до того, що говорив Папа, існувала по обидві сторони залізної завіси. Документ вперше мав "повсюдний" характер – Папа звертався не тільки до католиків, а й до міжнародного і політичного суспільства, наголошував на ролі ООН.


До сьогодні енцикліка має "надзвичайну актуальність", про що говорив в 2003 р. під час конфлікту в Іраку бл. Іван Павло II, оскільки звертає увагу на чотири стовпи, які тримають світ: правду, свободу, справедливість і любов.


За матеріалами http://be.radiovaticana.va