//

Ватикан задоволений прийняттям угоди ООН про торгівлю зброєю

Важливим результатом назвав Ватикан прийняття ООН безпрецедентної угоди про торгівлю конвенціональною зброєю. Це перша міжнародна угода, що регулює торгівлю конвенціональною зброєю, обсяг продажів якої оцінюється в 70 млрд доларів на рік. Після того, як вона набуде чинності, ця угода стане першим міжнародним документом, який встановлює стандарти міжнародної торгівлі зброєю дотримуючись прав людини, задля запобігання військових злочинів і захисту цивільного населення.


«Це дуже важливий результат з історичного погляду. Він показує, що постулати, про які йдеться в Католицькому соціальному вченні, відображаються в цій угоді в політичній та дипломатичній площині – говорить Вітторіо Альберті з Папської Ради «Iustitia et Pax». – Важливо, що запровадили термін легальності там, де його взагалі не брали до уваги. Отже, ця угода є також важливою з погляду цивілізації. Дуже важко говорити про права людини, гідність людської особи, коли йдеться про зброю. Треба йти на компроміс, що не означає тепер нічого негативного. Звичайно, можна було б зробити більше, але я переконаний, що їм вдалося досягти історичного порозуміння».


Організації прав людини, які вже давно добивалися цього документу, визначили проект найбільш амбітною спробою зупинити незаконні поставки зброї, яку використовують у насильницьких конфліктах у всьому світі. Підраховано, що в результаті застосування зброї щодня у цих конфліктах вбивають близько двох тисяч осіб.


За матеріалами: pl.radiovaticana.va