//

Не шукаймо між мертвими Того, Який живий. Великодня проповідь Папи Франциска

«Браття й сестри, на замикаймося на новизну, яку Бог хоче внести у наше життя!» – з таким закликом звернувся до вірних Папа Франциск, проповідуючи під час Служби Пасхального чування, яку він очолив 30 березня 2013 р., ввечері, в базиліці Святого Петра у Ватикані, і під час якої уділив Святі Тайни християнського втаємничення чотирьом дорослим катехуменам.

 

Коментуючи прочитаний євангельський уривок, Святіший Отець зазначив, що першими у ньому зустрічаємо жінок, які прийшли до Ісусового гробу, щоб намастити пахощами Христове тіло. Вони, за його словами, прийшли, щоб здійснити акт співчуття, любові стосовно дорогої їм померлої людини, адже вони ходили за Ісусом, «Його слухали, відчували, що знайшли зрозуміння своєї гідності та супроводжували Його аж до кінця». «Можемо собі тільки уявити їхні думки, коли вони йшли до гробу: справжній смуток, біль, тому що Ісус їх залишив, помер, Його історія закінчилася. Отож, тепер слід повертатися до попереднього життя», – зазначив Папа, додаючи, що жінки, однак, не перестали любити Ісуса, що й спонукало їх прийти до гробу. «І ось в цю мить, – вів далі він, – сталося щось абсолютно неочікуване, нове, що перемінює їхні серця та порушує плани, що змінить їхнє життя: вони побачили камінь, відвалений від гробу, підходять і не знаходять Господнього тіла». Цей факт застає їх зненацька, породжує сумніви, багато запитань.

 

«Чи ж не трапляється такого також і з нами, коли стається щось насправді нового порівняно із щоденними подіями? Ми зупиняємося, не розуміємо, не знаємо, як до цього ставитися. Новизна, – зауважив Святіший Отець, – часто лякає нас, також і та новизна, яку нам приносить Бог, новизна, якої Бог від нас вимагає». І тоді ми стаємо схожими до Апостолів з євангельської розповіді, часто віддаємо перевагу нашим упевненостям, віддаємо перевагу тому, щоб зупинитися біля гробу, боїмося Божих несподіванок.

 

«Браття й сестри, – закликав у цьому контексті Папа Франциск, – не замикаймося на новизну, яку Бог хоче внести у наше життя! Часто ми буваємо втомленими, розчарованими, сумними, відчуваємо тягар наших гріхів, думаємо, що не подолаємо? Не замикаймося в собі самих, не втрачаймо довіри, ніколи не зневіряймося: немає таких ситуацій, яких би Бог не міг змінити, не існує такого гріха, якого Він би не зміг простити, якщо ми Йому відкриємося».

 

Жінки перебувають в сумнівах, але ось два чоловіки у сяючому одязі запитують їх: «Чому шукаєте живого між померлими? Його нема тут, він воскрес!» Звичайний жест співчуття, шлях до гробу, перемінився в подію, яка насправді змінює життя. «Ніщо не залишається таким, як було раніше, не лише в житті цих жінок, але також і в нашому житті та в історії людства. Ісус не мертвий, Він воскрес, Він – Животворящий. Він не просто повернувся до життя, але Сам є життям, тому що є Сином Животворящого Бога», – зазначив Святіший Отець, додаючи, що Ісус не належить до минулого, Він є вічним Божим «сьогодні», а перед очима жінок-мироносиць, апостолів, перед нашими очима постає Божа новизна: «перемога над гріхом, над злом, над смертю, над всім тим, що пригнічує життя та вчиняє його менш людським».

 

«І саме це послання є звернене до мене, до тебе, дорога сестро й дорогий брате. Як же часто ми потребуємо того, щоб Любов промовила до нас: чому шукаєте серед мертвих Того, Який живий? Щоденні проблеми, турботи спонукають нас замкнутися в собі самих, в смутку, в гіркоті... а там перебуває смерть. Не шукаймо там Того, Який живий!», – закликав Папа, заохочуючи прийняти Воскреслого Ісуса до свого життя, прийняти Його з довірою, як друга, бо Він – це життя. «І якщо дотепер, – сказав Святіший Отець, – ти перебував далеко від Нього, зроби маленький крок: Він прийме тебе з розпростертими обіймами. Якщо ти байдужий, ризикни, і не будеш розчарований. Якщо тобі здається, що важко іти за Ним, не бійся, довірся Йому, будь певен, щоб Він близько біля тебе, Він з тобою, Він дасть тобі мир, якого ти шукаєш, та силу жити так, як Він бажає».

 

Останнім елементом євангельської розповіді, на який звернув увагу Вселенський Архиєрей, було те, що жінки, які спочатку були налякані та здивовані, почувши вістку про Воскресіння, прийняли її з вірою. Чоловіки в сяючих одежах допомогли їм, кажучи: «Пригадайте, що він говорив вам, коли ще був у Галилеї». «Це, – зазначив Папа Франциск, – заохочення пам’ятати про зустріч з Ісусом, про Його слова, жести, життя; і саме цей спогад, сповнений любов’ю, про досвід, пережитий з Учителем, привів жінок до подолання всіляких страхів та до несення вістки про Воскресіння Апостолам і всім іншим». Пам’ять про те, що Бог зробив та робить для мене, відкриває серце на надію.

 

«Навчімося пам’ятати про те, що вчинив Бог у нашому житті!», – закликав Святіший Отець наприкінці проповіді, та додав: «У цю ніч світла, призиваючи заступництво Пречистої Діви Марії, Яка зберігала у Своєму серці кожну подію, просімо в Господа Бога, щоб вчинив нас учасниками Свого Воскресіння: нехай відкриє нас на Свою новизну, яка перемінює, на Божі несподіванки; нехай зробить нас чоловіками та жінками, здатними пам’ятати про те, що Він здійснює в нашому особистому житті та в житті світу; нехай вчинить нас здітними відчувати Себе, як Животворящого, живого та діяльного між нами, нехай навчить нас, дорогі брати й сестри, щодня не шукати між мертвими Того, Який живий».

 

Джерело: Радіо Ватикан