//

Глава УГКЦ: польський католицький єпископат підтримав наше звернення стосовно Волинської трагедії

Відповідаючи на запитання студентів Луцького СНУ ім.Лесі Українки під час зустрічі 26 березня, стосовно ставлення УГКЦ до Волинської трагедії, Блаженніший Святослав зауважив велику підтримку польського суспільства позиції єпископату УГКЦ, вираженій у посланні Синоду УГКЦ.

 

«Це справді трагедія, яка ще не вивчена, яка десятиліттями була експлуатована з ідеологічною метою. Замовчувалася правда. І це рана, яка болить. Цю рану можна оздоровити лише у духовному вимірі взаємним прощенням. І в нашому посланні ми закликаємо до цього. Ми хочемо дати не історичну чи політичну, а християнську оцінку і закликаємо до взаємного примирення, яке вже має історію в українсько-польських стосунках.

З боку польського єпископату. А відтак і від інтелектуального середовища ми маємо дуже позитивну відповідь, як від Єпископської конференції Польщі, так і від польських інтелектуалів, які, коментуючи наше звернення, говорять про його безпрецедентність та історичність.Окрім цього, його у повному об’ємі в польському перекладі було опубліковану в центральних польських газетах. І це для нас, я би сказав, - знак великої уваги і честі. Я думаю, що пам’ять цієї трагедії має послужити не на розподіл, не на роз’єднання, а на примирення і поєднання двох братніх народів.» - сказав Глава УГКЦ.