//

Великий піст: не захоплюйтеся хлібом та варенням, налягайте на рибу та броколі

У час посту, відмовляючись від молочних продуктів та м’яса, українці налягають на мучні вироби, цукор та варення, відтак, як правило, набирають зайві кілограми.

 

Як цьому запобігти, та чим правильно замінити білки у розмові з кореспондентом IA ZIK розповіла лікар-дієтолог Комунальної міської клінічної лікарні швидкої медичної допомоги Ольга Муштрук.

 

«Зараз іще холодно, не закінчилась пора інфекційних захворювань. А для того, щоб протистояти грипу потрібно підсилювати свій імунітет – зокрема, за рахунок білків. А білки – це власне м’ясо, від якого на час посту потрібно відмовитися. – каже Ольга Муштрук. – Тому варто більше їсти риби – це збалансований білок, який в організмі людини засвоюється вдвічі швидше, ніж м’ясо».

 

Загалом, за словами лікаря, львів’яни споживають надто мало риби – близько 30 грамів на день, замість рекомендованих дієтологами 100-150 грамів.

 

Особливу увагу Ольга Муштрук рекомендує звернути на морську рибу.

 

«Морська риба містить омега-3 жирні кислоти. Відтак, для людей, які мають серцево-судинні захворювання, атеросклероз, це не тільки їжа – це профілактика і лікування», – зазначила дієтолог.

 

Крім того, в морській рибі є йод, якого так не вистачає мешканцям нашого регіону.

 

«Від йоду значною мірою залежить наш рівень інтелекту. Власне тому японці такі розумні і так довго живуть, оскільки чимало вживають морепродуктів», – зауважила лікар.

 

Щоправда, пангасіуса вона їсти не радить – там надто багато жиру, а в Україні 40 % людей мають зайву вагу.

 

«Варто згадати і про морську капусту – дешевий і в той же час дуже корисний продукт. Кожен день 30 грамів морської капусти забезпечить потребу організму в йоді», – зазначає лікар дієтолог.

 

Так само надзвичайно корисними Ольга Муштрук вважає й інші види капусти. Найбільш корисною, особливо доречною під час посту, є броколі.

 

«Капусту броколі називають м’ясом вегетаріанців, тому що там склад амінокислот дуже подібний до м’яса кролика та птиці. Це дуже корисний і не калорійний продукт – він чудово підходить для людей, які хочуть знизити масу тіла. – каже вона. – Загалом, потрібно споживати всі види капусти, адже, вони містять чимало харчових волокон, а це дає змогу під час посту почистити свій організм – зменшити кількість холестерину».

 

Якщо говорити про альтернативу тваринному білку – не слід забувати і про бобові. Цей білок за амінокислотним складом також дуже схожий на білок м’яса. Щоправда, він гірше засвоюється організмом.

 

«Щоб бобові були корисними, потрібно правильно їх готувати. Потрібно спочатку замочити квасолю чи горох. Воду, в який замочували, треба злити, тоді закип’ятити, і знову відцідити бобові. Лише тоді починати готувати страву. Тоді білок краще буде засвоюватися організмом, і не буде здуття. Втім, якщо у людини є порушення в роботі шлунково-кишкового тракту, бобові слід вживати з обережністю», – зазначила лікар.

 

Також Ольга Муштрук рекомендує якомога більше їсти фруктів:

 

«Не варто, насамперед, забувати про яблука. У всьому світі, у різних рейтингах вони серед п’ятірки найкорисніших фруктів. Тут окрім вітаміну С є всі групи вітамінів В, і вітамін РР».

 

Лікар також зазначила, що від посту слід утриматися дітям, вагітним жінкам, людям похилого віку а також хворим.

 

Джерело: http://zik.ua