//

Комісія УГКЦ Справедливість і Мир у Тернополі допомагає молоді оживлювати парафії

У Четвер, 21 березня  2013 року у Тернополі, в приміщенні конференц-залу БФ «Карітас» відбулася зустріч із молоддю. Захід відбувся у рамках проекту «Демократичні цінності студентської молоді», який Комісія УГКЦ Справедливість і Мир проводить вже другий рік поспіль.


Темою для учасників зустрічі був розгляд та подальша дискусія  щодо Пастирського листа Блаженнішого Святослава «Жива парафія – місце зустрічі з живим Христом». Доповідачем теми був Ярослав Заричанський, ліценціант богослов'я Папського Інституту «Терезіанум» у Римі (Італія), секретар-референт Комісії УГКЦ «Справедливість і Мир» при сприянні та участі о. Романа Чубари, який завжди долучається до організації та проведення усіх заходів комісії на Тернопіллі.


Зустріч, під час якої доповідач представив присутнім окремі моменти Пастирського листа щодо практикування віри серед молодих християн, щодо соціального служіння та практичного сповнення християнських правд у щоденному житті молодої особи, виявилась надзвичайно цікавою для тутешньої студентської молоді. В ході зустрічі відбувалося також жваве обговорення та можливі способи як правильно донести до вірних та втілити на практиці основні складові елементи живої парафії, які знаходимо у Пастирському листі Блаженнішого Святослава, а саме: Боже Слово, Святі Таїнства, Служіння ближньому, Провід, Плекання і служіння єдності та Місійний дух парафіяльної спільноти.


Молодь Тернополя, а здебільшого це були студенти, активні миряни – представники парафіяльних спільнот та храмів м. Тернопіль Архистратига Михаїла, Всіх святих українського народу та Пресвятої Тройці, а також члени товариств ТУСК «Обнова», СУМ, «Жіноча січ», «Тризуб», яких цього вечора налічувало 46 осіб, ділились цікавими думками, ідеями та висували свої пропозиції та бачення розвитку парафіяльного життя нашої Церкви.
Отець Роман Чубара, котрий є духівником ТУСК «Обнова», розповів присутнім, як його знайомому священику котрий є італійцем вдається провадити та оживлювати повірену йому парафію на взірець Пастирського послання Глави УГКЦ: «Жива парафія – місце зустрічі з живим Христом». Отож, «Поширення цього листа для наших вірних є справжнім пастирським пріоритетом та становить невід’ємну частину євангелізаційної місії нашої Церкви» – наголосив Ярослав Заричанський.


Особлива увага була також звернена на невід’ємні аспекти християнського життя, такі як: Таїнство Віри та універсальне покликання християн до святості. Доповідач наголосив, що «в контексті року Віри, в якому крокує Католицька Церква, ми повинні пам’ятати, що віра – це не короткочасний момент в нашому житті, а довгий шлях, на якому щоразу зустрічаємось з Богом, тому наша віра – це не лише дотримання звичаїв і свят, як це часто буває, а постійний подвиг і особисте зусилля у прямуванні до святості».


Християнство є вірою любові та милосердя, тому першочерговим завданням Церкви та її соціального вчення є запропонувати принципи і цінності, на які можна опертись сьогодні та практикувати їх, будуючи суспільство з наголосом на гідніть людини і її життя. Ярослав Заричанський також зосередив увагу на прикладі Блаженного священомученика Омельяна Ковча та Митрополита Андрея Шептицького із їхніми життєвими промовистими словами та вчинками, які актуальними є і сьогодні, особливо для молоді. Також, слухачі мали нагоду почути, як окремий наголос у зустрічі і про соціальний аспект святості.


Секретаріат Комісії УГКЦ Справедливість і Мир
Джерело: www.iupax-ugcc.org