//

Погляди кардинала Бергольйо, новообраного Папи Франциска

Теологія визволення
Бергольйо – майстерний богослов, який дистанціювався від «теології визволення» ще на початку своєї кар'єри. Фахівці припускають, що він близький до консервативного мирянського руху «Comunione e Liberazione».


Аборти та евтаназія
Кардинал Бергольо закликав духовенство і мирян виступати проти абортів та евтаназії.


Гомосексуалізм
Він підтвердив церковне вчення щодо засудження гомосексуалізму, хоча й констатує важливість поваги тих індивідуумів, які є гомосексуалістами. Він рішуче виступає проти законодавства, яке ввів 2010 року уряд Аргентини, що дозволяє одностатеві "шлюби". У листі до монастирів Буенос-Айреса він писав: «Не будьмо наївними, ми говоримо не про просту політичну боротьбу, це руйнівні претензії проти плану Божого. Ми говоримо не про простий проект закону, а швидше про махінації з батьком брехні, який прагне заплутати й обдурити дітей Божих». Він також наполягав на тому, що гей-усиновлення є однією з форм дискримінації щодо дітей. Це викликало відповідь президента Аргентини Крістіни Фернандес де Кіршнер, яка заявила, що тон церкви нагадує «Середньовіччя та інквізицію».


Церква і СНІД
Його доктринальний консерватизм вимірюється співчуттям: багато хто добре пам'ятає його відвідини хоспісу 2001 року, коли він умив і поцілував ноги дванадцяти хворих на СНІД.


Соціальна справедливість
Хоча Бергольйо послідовно проповідує співчуття до бідних, деякі спостерігачі розчаровані тим, що він не надає достанього значення проблемам соціальної справедливості. Замість того, щоб чітко сформулювати позицію з питань політичної економії, Бергольйо воліє наголошувати на важливості духовності та святості, вважаючи, що це природним чином вестиме до більшого співчуття стражданням бідних. Проте він також підтримав соціальні програми і публічно висловлював сумніви щодо справедливості вільної ринкової політики.

 

За матеріалами https://www.facebook.com/petro.op?ref=ts&fref=ts