//

«Extra omnes» (Геть усі!). Ввечері 12 березня до обрання Папи замкнуться двері Сікстинської каплиці

Обряди, пов’язані з Конклавом, тобто таємним голосуванням кардиналів для обрання нового Папи Римського, розпочнуться Святою Месою "Pro eligendo Pontifice", яку вранці, 12 березня 2013 р, в базиліці Святого Петра очолить Декан Колегії Кардиналів кардинал Анджело Содано. Раніше цю літургію служили лише кардинали-виборці, а після неї процесійно входили до Сикстинської каплиці – місця проведення Конклаву. Згідно зі змінами, впровадженими Папою Бенедиктом ХVI, цю Службу Божу можуть служити всі кардинали, натомість кардинали-виборці сформують процесійний хід пізніше, з Паулінської каплиці Апостольського палацу. Саме тому ранкову Святу Месу зможе очолити кардинал-декан, який, однак, не братиме участі у виборах Папи, адже йому вже сповнилося 86 років. Як відомо, виборцями є лише ті кардинали, яким на момент початку вакантності папського престолу ще не сповнилося 80-ти років життя.

 

Під час процесійного ходу з Паулінської до Сікстинської каплиці співатиметься літанія до всіх святих та молитва до Святого Духа. Прийшовши до каплиці, в присутності всіх, хто брав участь у процесії, кардинали складуть присягу, а після того, як її складе останній кардинал-виборець, Церемонієр Папських літургійних відправ виголошує: «Extra omnes» (Геть усі!), після чого всі, хто не бере участі в Конклаві, виходять із Сікстинської каплиці. Далі буде виголошено духовну конференцію, після якої Церемонієр та проповідник також виходять з каплиці, зачиняють двері, а при кожному вході буде поставлена охорона. Кардинали, тим часом, розпочнуть голосування.

 

Правила голосування та схема їх перебігу описані в Апостольській Конституції "Universi Dominici Gregis" Івана Павла ІІ, виданій 1996 року, з оновленнями, внесеними Папою Бенедиктом XVI 11 червня 2007 року та 25 лютого 2013 року.

 

Щоб обрати Папу, потрібні 2/3 голосів кардиналів-виборців. В цьогорічному конклаві братимуть участь 115 кардиналів, отож імовірний кандидат повинен набрати 77 голосів в таємних голосуваннях. Якщо після 33-ох/34-ох голосувань ніхто не набере приписаної кількості, то слід перейти до голосування між двома кардиналами, які отримають найбільше голосів в останньому голосуванні, але також і в цьому випадку слід отримати 2/3 голосів.

 

Якщо один з кардиналів набере приписану кількість голосів, головуючий на Конклаві запитує обраного, чи він приймає вибір, а якщо так, то яке вибирає собі ім’я.

 

Виборчі бюлетені спалюються. Для цього в Сікстинській каплиці встановлено спеціальну пічку. Якщо результати голосування негативні, то з комина над каплицею піде чорний дим, а у випадку обрання нового Папи – білий. Для того встановлено ще одну пічку, оснащену спеціальною апаратурою, яка призначена для того, щоб посилити видимість диму.

 

Джерело: Радіо Ватикан