//

Дата початку конклаву все ще не визначена

Під час чергового брифінгу, що відбувся 5 березня 2013 р. у Ватиканському прес-центрі, його директор о. Федеріко Ломбарді, ТІ, розпочав короткою інформацією про перебіг вечірнього, другого з черги, загального зібрання Колегії Кардиналів, що відбулося 4 березня.

 

Під час третього зібрання, проведеного у вівторок вранці, склали присягу ще два кардинали-виборці, які прибули до Ватикану: Роуко Варела з Іспанії та Зенон Ґрохолевскі, Префект Конгрегації в справах католицької освіти.

 

Загально в Римі вже присутні 110 кардиналів-виборців, а у ранішній сесії взяло участь 148 кардиналів. Ще не прибуло 5 кардиналів-виборців, але, як пригадав директор Ватиканського прес-бюро, не всі кардинали мусять бути присутніми для того, щоб вирішити дату початку конклаву.

 

У вівторок виступило 11 кардиналів, а від початку зібрання Кардинальської Колегії – 33. Кардинали не мають обмеженого часу на свої виступи. Розглядались питання діяльності Святої Столиці та її різних декастерій, зв’язки з єпископатами, оновлення Церкви у світлі ІІ Ватиканського Собору, сучасне становище Церкви та вимоги нової євангелізації у світі, беручи до уваги дійсності різних країн та народів.

 

Кардинали ще не прийняли жодного рішення стосовно дати відкриття Конклаву для вибору нового Папи. Це питання і надалі залишилось відкритим.

 

Отець Ломбарді повідомив, що 6-го березня о 17-ій годині кардинали зберуться а базиліці святого Петра у Ватикані на молитву, яку очолить декан Кардинальскої Колегії Анджело Содано. Кардинали звертаються до всієї католицької Церкви із закликом молитовно прожити цей час важливого приготування до вибору нового Папи.

 

Речника Ватикану поінформував також і про те, що ввечері 5 березня в Сикстинській каплиці у Ватикані розпочнуться приготування, необхідні для проведення Конклаву.

 

При Ватиканському прес-центрі вже акредитовано понад 5.000 журналістів з 65 країн світу.

 

Джерело: Радіо Ватикан