//

День Богопосвячених осіб в Мукачево

На свято Стрітення Господнього, в Католицькій Церкві відзначається День Богопосвячених осіб. Отці Василіяни Провінції Святого Миколая, організували ці святкування у Мукачівському монастирі 15 лютого, з участю Преосвященного Владики Ніла (Лущака), ЧБМ, Єпископа-помічника Мукачівської Греко-Католицької Єпархії.

 

Як згадується в Євангелії, яке читається у святого Стрітення, коли сповнилися дні очищення, Йосиф і Марія привели Ісуса до Храму, щоб виконати закон Господній, згідно якого: «Кожен хлопець, первородний, буде посвячений Господеві» (Пор. Лк. 2, 22-23).

 

Подібно, вшановуючи дар богопосвяченого життя, численні монахи і монахині зібралися разом у Василіянському храмі, щоб подякувати Богові за дар свого покликання і через Діву Марію наново і з більшою самопосвятою віддати себе на служіння Господеві.

 

У стіп Пресвятої Богородиці – «Покровительки Закарпаття», Чудотворна ікона якої виставлена у каплиці Василіянського монастиря в м. Мукачеві, на чолі з Владикою Нілом, що теж в особливий спосіб присвятив своє життя Богові в Чині Братів Менших, Отці Василіяни, Сестри монахині Чину Св. Василія Великого, Сестри Служебниці Непорочної Діви Марії, з різних Монастирів, що розміщені в Мукачівській єпархії, просили для себе під час Архієрейської Святої Літургії, нової сили Святого Духа, і сповнювалися Божим Словом і самим Христом у Пресвятій Тайні Євхаристії.

 

Урочисту Божественну Літургію, яка розпочалася у Мукачівському монастирі 15 лютого об 11.00, з Владикою Нілом співслужили: Протоігумен Провінції Св. Миколая о. Павло Райчинець ЧСВВ, Настоятель Мукачівського монастиря о. Веніамин Довганич ЧСВВ, Провінційний Вікарій о. Павло Кречун ЧСВВ, Настоятель Боронявського монастиря о. Тарас Іванина ЧСВВ і Провінційний Радник о. Полікарп Погоріляк ЧСВВ, з Імстичівського монастиря.

 

Свою проповідь, скеровану до богопосвячених осіб і вірних м. Мукачева та паломників, Преосвященний Владика Ніл присвятив останній частині книги Святішого Отця Бенедикта XVI«Дитинство Ісуса», представлення якої відбулося у Ватикані в листопаді 2012 року. Саме в цій книзі Святіший Отець ділиться своїми роздумами про подію Стрітення Господнього.

 

На прикладі Пресвятої Родини, Владика Ніл підкреслив важливе значення трьох євангельських рад: убожества, чистоти і послуху, якими покликані жити богопосвячені особи і які вони повинні свідчити та поширювати у світі.

 

«В житті кожного народу, важливим елементом є присутність богопосвячених осіб, – наголосив Преосвященний Владика. – Від цього залежить, яким є виховання молоді в тому чи іншому народі, від цього також залежить духовність кожного народу. Чим більше в нашому народі було монашества, тим більше він був побожнішим і більш духовним. Богопосвячені особи, які цілковито посвятили себе Господеві, є великим знаком того, що світ належить Богові і що Бог є нашим єдиним Спасителем. Це найбільше свідчення, яке людина може дати в своєму житті, тому ми повинні підтримувати Богопосвячене життя своїми молитвами. Адже як кажуть святі Отці, без монахів і монахинь, наш світ став би пустелею».

 

Цю урочисту Божественну Літургію, з нагоди свята Богопосвячених осіб, супроводжував та молитовно прикрашав своїм співом молодіжний хор «Базілеус», заснований при Мукачівському монастирі Отців Василіян.

 

На закінчення урочистих Богослужінь, відбулося многолітствіє, подяки, освячення свічок, після чого Владика Ніл уділив богопосвяченим особам та вірним мирування.

 

Другою частиною відзначення Дня Богопосвячених осіб, була конференція на тему «Покликання Богопосвяченої особи в сучасному світі», що відбулася після обіду у монастирській каплиці отців Василіян.

 

На початку конференції, привітальне слово виголосив Настоятель Мукачівського монастиря і організатор згаданих святкувань – о. Веніамин Довганич ЧСВВ. До виголошення конференції Настоятель о. Веніамин запросив Провінційного Вікарія і Доктора Богослов’я – о. Павла Кречуна ЧСВВ.

 

Підсумовуючи свої роздуми, Провінційний Вікарій згадав слова Блаженного ПапиІвана Павла ІІ: «Монашество покликане бути серцем у серці Церкви».

 

«Святі Отці часто стверджували, що монашество є стовпом Церкви і Церква не може без монашества, як і монашество без Церкви, тому це є одним цілим та нероздільним таїнством,яке Господь у різний спосіб відкриває не всім, а вибраним. Господь говорить до обраних, говорить до них у серці та сповнює їх такою благодаттю, за допомогою якої людина по-іншому сприймає навколишній світ.

 

Нам теж був даний цей цінний дар Божої любові, – наголосив доповідач. – Саме тепер ми маємо нагоду призадуматисьнад цим даром і наново повірити Христові, який покликав і кличе нас іти слідом за Ним у сьогоднішньому дні».

 

Опісля свою доповідь до богопосвячених осіб виголосив Преосвященний Владика Ніл на тему Нової Євангелізації, про що роздумував Синод єпископів Католицької Церкви у жовтні 2012 р.

 

Владика Ніл звернув увагу, що богопосвячені особи повинні мати місіонерський запал, згадавши при цьому слова Апостола Павла: «Горе мені, коли б я не проповідував Євангелії» (1 Кор. 9, 16).

 

«Як учні Ісуса, ми повинні відчути необхідність навернення і дозволити євангелізувати себе, щоб могти євангелізувати інших людей».

 

«Разом зі свідченням, яке ми даємо прикладом власного життя, повинне також йти добре слово про Ісуса Христа. Зі свідченням Христа, нероздільно пов’язане голошення Христа своєю проповіддю, – наголосив владика Ніл, додавши, що фундаментом цього є молитва. Якщо не буде особистої молитви в житті богопосвячених осіб, то не буде у них і місіонерського запалу».

 

Після доповіді, виголошеної Преосвященним Владикою Нілом, відбулося спільне обговорення представленої тематики.

 

На закінчення конференції, учасники здійснили молитовне Визнання віри, після чого зробили спільне фото біля старовинної Чудотворної Ікони Мукачівської Ікони Божої Матері, що виставлена у каплиці Монастиря Отців Василіян у м. Мукачеві.

 

о. Франціск Онисько ЧСВВ

 

Джерело: http://www.osbm.org.ua