//

Тижневий огляд: Папа і Апостольський Престіл (04.02 – 11.02.)

Понеділок. 4 лютого Святіший Отець прийняв на аудієнції нового Патріарха Вавилонії Архиєпископа Луїса Рафаеля І Сако, який прибув у супроводі членів Синоду єпископів Халдейської Церкви. Між ними відбулася коротка бесіда, після якої Патріарх Сако очолив Літургію в базиліці св. Петра. Під час неї відбулася урочиста церемонія підтвердження Папою обрання Патріарха.

 

Цього ж дня Бенедикт XVI зустрівся з Президентом Італії Джорджіо Наполітано. Їх приватна бесіда тривала близько 20 хвилин. У спеціальному повідомленні Прес-центру зазначається, що вона була дуже теплою.

 

У понеділок Папа Бенедикт XVI взяв участь у концерті з нагоди 84-річниці підписання Латеранських угод. Захід був пожертвуваний посольством Італії при Святому Престолі, а разом з Папою в ньому взяв участь Президент цієї країни Джорджіо Наполітано. У програмі прозвучали два твори: «Сила Долі» Джузеппе Верді та «Героїчна» симфонія Людвіга ван Бетховена. Над їх духовним змістом Папа розміркував у своїй промові до присутніх. Він зазначив, що в своїх творах Верді дуже вдало описує людські драми, але «представляючи тему долі, Верді прямо представляє релігійну тематику, тему зустрічі з Богом, з вірою, з Церквою, душу цього музиканта, його тугу, його релігійний пошук», - зазначив Папа. Коментуючи «Героїчну» симфонію Бетховена, Бенедикт XVI зосередився тільки на одній її частині, в якій композитор розмірковує про смерть. Понтифік зазначив, що вона починається драматичними тонами, але потім стає спокійною. Зі слів Святішого Отця симфонія закликає задуматися про смерть, міркувати про те, що буде після неї, про вічність. Диригент Зубін Мета сказав, що для нього є великою честю грати для Папи Бенедикта XVI і президента Італії Джорджіо Наполітано.

 

Вівторок. В Італії вийшла друком автобіографічна книга «Мені обіцяли рай» турка Мехмета Алі Агджа, який стріляв у Папу Івана Павла ІІ на площі св. Петра 13 травня 1981. У ній засуджений виклав нову версію, хто міг бути замовником вбивства тодішнього папи.

 

Середа. Катехиза загальної аудієнції у середу, 6 лютого, була присвячена поясненню молитви «Вірую». Бог, що є джерелом життя, у сотворенні виявляє Себе як Отець, і, сотворюючи, виявляє Свою всемогутність. За словами Папи, сотворення є місцем, в якому можна пізнати і признати Господню всемогутність і Його доброту. Далі Папа вів мову про людину, як вершину усього сотвореного. З одного боку, людина, створена із земного пороху, не є Богом, вона не створила себе саму, є землею, але це також означає, що всі ми становимо одне-єдине людство, сформоване з тієї ж самої Божої землі. З другого боку, всі ми носимо у собі Божий подих життя. Кожна людська особа створена на образ і подобу Божу та перебуває під особливим Божим захистом. У цьому полягає найглибша причина непорушності людської гідності. Бенедикт ХVІ наголосив на ще одному повчанні, яке випливає з біблійної розповіді про сотворення світу, а саме те, що гріх породжує гріх і всі гріхи історії пов’язані між собою. Цей аспект з’ясовує поняття «первородного гріха». «Гріх – це порушення або руйнування стосунку з Богом. Це означає зайняти місце Бога», – сказав Папа. І, якщо структура взаємостосунків порушена вже від самих початків, то кожна людина, яка приходить у світ, позначена цим порушенням, приходить у світ, який порушений гріхом, який позначає також особисто і її. Первородний гріх, як навчає Катехизм Католицької Церкви, шкодить людській природі та наносить їй рану. Людина сама по собі не може вийти з цієї ситуації, не може відкупити себе саму – тільки Творець може відновити справедливі стосунки. Тільки тоді, коли Той, від Кого ми віддалились, приходить до нас, із любов’ю простягає нам руку, можна наново нав’язати відповідні стосунки. Це стається в Ісусі Христі.

 

З нагоди 10-річчя Першого Міжрелігійного Конгресу в Астані Ватикан відвідала офіційна делегація з Казахстану, яка зустрілася з Святішим Отцем Бенедиктом ХVI в рамках загальної аудієнції 6 лютого 2013 року. Після обіду відбулася зустріч в Папській Раді в справах міжрелігійного діалогу, а ввечері – офіційна вечеря, організована Посольствам Казахстану при Святому Престолі.

 

Четвер. 7 лютого Бенедикт XVI зустрівся з учасниками пленарного засідання Папської ради з культури, яке 6-9 лютого проходить у Ватикані на тему «Нові молодіжні культури». У своїй промові до учасників зустрічі Папа звернув увагу на ряд проблем, з якими зустрічається сучасна молодь. В першу чергу Папа зазначив велику проблему безробіття. Крім того, на думку Святішого Отця, емоційна і почуттєва сфери, як наприклад тілесна, під впливом сучасної культури серед молоді знаходять вираження в «театралізації інтимного  та особистого життя», а також в «індивідуалістичній і нарцистичній закритості на своїх власних потребах і інтересах». З іншого боку Папа відзначив і позитивні феномени, що характеризують сучасну молодь: це відкритість на «волонтерську роботу на благо потребуючих; глибока і щира віра, радісне свідоцтво приналежності до Церкви; зусилля в побудові товариств,  здатних поважати свободу і гідність усіх, починаючи з найбільш слабких».

 

Прес-секретар Апостольської Столиці о. Федеріко Ломбарді поінформував, що повідомлення болгарських медіа про майбутню подорож Святішого Отця до Болгарії 2014 року є неправдивим.

 

П’ятниця. У п’ятницю Папа, за традицією започаткованою ще Слугою Божим Павлом VI, зустрівся із семінаристами Вищої Духовної Семінарії. У рамках зустрічі відбулася спільна молитва в семінарійній каплиці, під час якої Святіший Отець провів lectio divina, тобто, молитовне читання Святого Письма, зосередившись на уривкові з першої глави першого Послання святого Петра. Коментуючи слова святого Петра, що Бог «відродив» нас до живої надії, Папа наголосив, що бути християнином – це не просто «рішення власної волі», немовби стаючи членом якоїсь групи, що припала до вподоби, це є Божим ділом, «відродженням», яке заторкує не лише мою волю й мислення, але й саме буття. Оте відродження стосується «спадщини, яка не може ні зотліти, ні заплямитися». Відроджені до спадщини є також «збережені вірою на спасіння», а вірою є «торкнутися рукою віри, нашим серцем Христового серця, входячи в силу Його життя, в оздоровляючу силу Господа Бога», – підсумував Бенедикт XVI.

 

Бенедикт XVI зі скорботою сприйняв звістку про смерть кардинала Джованні Келлі, який відійшов у вічність на 94 році життя. У співчутливій телеграмі, надісланій на ім'я єпископа Франческо Равінале, Папа охарактеризував покійного єрарха, як «ревного пастиря, відданого Євангелію і Церкві».

 

Кардинал Марк Уелле, голова Папської Комісії у справах Латинської Америки скерував послання на Іспаноамериканський день «Америка – відкриті ворота для місій».

 

Субота. 9 лютого Святіший Отець зустрівся з членами Суверенного Мальтійського Ордену, які прибули до Ватикану з нагоди 900-річчя видання привілею «Pie postulatio voluntatis» від 15 лютого 1113 р., в силу якого Папа Пасхалій II  взяв під опіку Церкви новозасноване госпітальне братство Св. Івана  Хрестителя і зробив його суверенним. Папа побажав, щоб їхня робота, яка в основному проходить в лікарнях та медичних закладах, ніколи не була простою благодійністю, але ефективним виразом і живим свідченням євангельської любові.

 

Бенедикт XVI призначив своїм спеціальним посланцем на святкуванні 50-річчя освячення базиліки Богоматері Доброго порятунку в індійському Велангані кардинала Фернандо Філоні, префекта Конгрегації євангелізації народів.

 

Неділя. У неділю ,10 лютого, перед молитвою «Ангел Господній» Понтифік прокоментував уривок з Євангелії, в якому розповідається про покликання перших учнів. «Покликання, насправді, попереджала проповідь Ісуса до народу і чудесний лов риби, який був здійснений з волі Господа (Лк. 5, 1-6). Зауважимо, що ще перед цим знаком Симон звернувся до Ісуса, назвавши Його "Учителю" (Лк. 5,5), але потім називав Його "Господом" (Лк. 5,7). Така педагогіка покликання Бога, який не дивиться в першу чергу на якості обраних, але на їх віру, як у випадку Симона, що говорив: "На Твоє слово закину сіті"». Образ лову риби нагадує про місію Церкви. Цю думку коментував св. Августин: «Двічі учні починали ловити рибу за наказом Господа: перший раз, ще до Його мук, а другий - після Воскресіння. У двох цих випадках представлено всю Церкву: Церкву, такою, якою є зараз і такою, якою буде після воскресіння мертвих. Зараз вона приймає велику кількість людей, яких навіть не можна порахувати, у тому числі добрих і поганих; після воскресіння буде включати тільки добрих» (Discorso 248,1). Дорогі брати і сестри, це Слово Боже нехай оживить у нас і наших християнських громадах сміливість, довіру та ентузіазм, щоб звіщати і свідчити про Євангеліє. Невдачі і труднощі  хай нас не лякають: від нас очікується з вірою закинути сіті, а решту зробить Господь.

 

Наприкінці  молитовної зустрічі, Папа привітав народи далекого Сходу з Новим роком за місячним календарем, який вони відзначають 10 лютого. «Мир, гармонія і подяка  є повсюдними цінностями, які святкуються з цього щасливого приводу і є бажаними всіма, для того, щоб будувати сім'ю, суспільство і країну», - сказав Бенедикт XVI.

 

Понеділок. 11 лютого увесь християнський світ приголомшила новина про те, що Святіший Отець Бенедикт XVI йде у відставку. Папа скликав Консисторію кардиналів для розгляду трьох канонізацій і, як виявилося, також для того, щоб оголосити про своє рішення: «Неодноразово випробувавши мою совість перед Богом, я прийшов до впевненості в тому, що моїх сил, зв'язку з похилим віком, більше не достатньо для того, щоб вести адекватне Петрове служіння… В сьогоднішньому світі, який піддається багатьом стрімким змінам і стрясається від питань, які є глибоко важливими для життя віри, для того, щоб вести корабель Святого Петра і проголошувати Євангеліє, необхідними є і сила розуму, і тіла, сила, яка за останні кілька місяців зменшилась в мені настільки, що я мусів визнати свою нездатність адекватно виконувати служіння, доручене мені.»

 

Коментарі церковних єрархів, відгуки світових лідерів з приводу відставки Папи Бенедикта XVI та іншу цікаву інформацію на цю тему читайте тут.