//

Кардинал Бертоне: християнство - вірний союзник у побудові здорового суспільства

За допомогою творів мистецтва, "натхнених Євангелієм, можливо показати красу і природу християнської віри". Це може відбуватися "в співзвуччі з проповідуванням і звіщенням істини про Бога, людину, всесвіт", - зазначив кардинал Держсекретар Тарчізіо Бертоне під час відкриття виставки "Шлях св. Петра", яка пройшла в Римі ввечері 6 лютого.

 

За словами єрарха, у проголошенні "найвищої  істини" необхідно задіяти найкращі засоби, матеріали, жести і слова: саме тому Церква завжди підтримувала любов до мистецтва. "Дух Творець, який є автором і натхненником будь-якої краси, не може не радіти, коли люди, віруючі або невіруючі, під впливом мистецтва починають ставити собі питання про сенс, духовні питання про життя", - сказав кардинал Бертоне.


На думку єрарха, виставка, присвячена св. Петру, може привернути увагу не тільки з інтелектуальної або естетичної точки зору, але також завдяки "внутрішній силі" персонажа, якому присвячена. Він зазначив, що життя св. Петра є прекрасним свідченням того, що віра - це "дар Бога" і якщо вона "переживається вповні - не може залишити людину нещасною і пересічною". "Св. Петро показує всім нам, що якщо ми не хочемо залишитися нещасним рибами, спійманими в сіті, ми повинні мати гарячу віру і надію", - підкреслив кардинал. За його словами, "християнська віра - це не холодне і презирливе володіння істиною, яку треба захищати". "Бог - це любов, на яку можемо розраховувати", - сказав єрарх і додав, що віра полягає в тому, щоб дозволити цьому  фактові "захопити нас".


Ще один аспект, на який звернув увагу кардинал Бертоне - це здатність мистецтва сприяти благополуччю людських суспільств. Це відбувається через саме мистецтво, а також через підштовхування до благодійної діяльності, до роздумів і пошуку, діяльності на користь загального блага. Тому необхідно, щоб і невіруючі знали, що в щоденних труднощах, пов'язаних з будівництвом здорового суспільства, християнство буде для них завжди близьким і вірним союзником.


За матеріалами http://be.radiovaticana.va