//

Тижневий огляд: переслідування християн (28.01 – 03.02.)

28 січня повідомляється, що група правозахисників з США повідомила про ірано-американського пастора, який був засуджений до восьми років в'язниці за свою релігійну діяльність.За вироком суду Ісламської республіки, пастор був визнаний винним у тому, що він "погрожував національній безпеці  Ірану" шляхом пропаганди християнської церкви і організації домашніх молільних будинків.

 

В Індії в минулому році, згідно з офіційними даними, скоєно 135 нападів на християн. Це випливає з доповіді, представленої організацією «Global Council of Indian Christians» в рамках заходів, присвячених «Дню мучеників», який пройшов в Індії 24 січня.

 

Німецьке відділення Міжнародного товариства захисту прав людини в переддень візиту єгипетського президента Мохаммеда Мурсі в Німеччину, проводить перед посольством Єгипту пікет з метою привернути увагу до щоденних порушень прав людини в цій арабській країні.

 

Згідно з інформацією за 29 січня читаємо, що турецький суд пом'якшив вирок для винуватця жорстокого вбивства католицького єпископа до 15 років в'язниці. На думку юристів, з урахуванням зразкової поведінки, вбивця, який перебуває в ув'язненні з середини 2010 року, може опинитися на волі вже через 6 років.

 

30 січня повідомляється, що кардинал Анджело Баньяско на засіданні постійної ради Конференції італійських єпископів, що триває з 28 до 31 січня, розповів про переслідування християн у світі. Архиєпископ Генуї зазначив, що багато переслідувань збігається зі збройними конфліктами. Він говорив про расові націоналізми, що виникають останнім часом в Азії, і про боротьбу, що триває у багатьох африканських країнах.

 

Тіло 85-річної вірменки Марісси Кючук з сімома ножовими пораненнями та перерізаним горлом було виявлено в її ж квартирі в Стамбулі. Родичі вбитої сказали, що на її тілі було вирізано Розп'яття.

 

Пакистанський протестантський місіонер, проповідував в Лахорі серед бідних верств населення, змушений ховати свою дочку після погроз на її адресу з боку ісламістів. Лахор є одним з найнебезпечніших для християнських місіонерів міст Пакистану.

 

1 лютого з’явилося кілька повідомлень, зокрема про те, що в Ємені, за неофіційними даними, проживає близько 2,5 тис. християн, змушених таємно сповідувати свою віру. Ще від 15 тис. до 25 тис. іммігрантів, переважно біженців із Сомалі та Еритреї, де переслідування християн часом ще більш жорсткі, також часто змушені приховувати свою приналежність до християнства, в т. ч. змінюючи імена на мусульманські.

 

У Пакистані християнина, засудженого до смертної кари за звинуваченням у «богохульстві» виправдали і випустили на свободу. Баркат Масіх був засуджений за сфабрикованим звинуваченням і провів у в'язниці 18 місяців.

 

Шість католицьких шкіл індонезійського міста Блітар в провінції Східна Ява, які потрапили під приціл місцевої влади через відсутність в освітній програмі уроків Ісламу і Корану для студентів-мусульман, не будуть закриті, а також не будуть змушені організовувати спеціальні курси.

 

Дві католицькі релігійні громади були змушені в повному складі залишити свої місця проживання в Лівії. Інші також планують виїхати через посилення тиску ісламістів.

 

У Судані за останні 2 місяці десяткам християн-іноземців влада відмовила в продовженні віз і наказала покинути країну. Крім того, хартумська влада наказала закрити 2 християнські школи. Співробітники навчальних закладів були викликані у поліцію для допитів з причини навернення мусульман в християнство. Щонайменше двох з них побили під час допиту.

 

Християни в індійському штаті Карнатака з побоюваннями очікують відкриття з'їзду прихильників радикальної індуїстської організації «Союз добровільних слуг батьківщини» (RSS). Близько 100 тис. активістів RSS зберуться 3 лютого в Мангалор.

 

Латинська Америка продовжує залишатися найнебезпечнішим для католицького духовенства регіоном. За даними ватиканської Конгрегації євангелізації народів, тільки в Колумбії і Мексиці за останні 8 років було вбито 47 священиків: 25 - в Колумбії, 22 - в Мексиці.

 

За даними 3 лютого відомо, що для багатьох християн на Близькому Сході нині час для суму, небезпеки і страху. Тисячі арабів-християн уже втекли від погроз і бомбардувань, що забрали життя багатьох вірян і тримають у страху давнє християнське населення. Ще тисячі людей відчайдушно намагаються отримати візи в країни Заходу. Якщо ця міграція не припиниться, християнство на Близькому Сході незабаром стане лише спогадом, храми спорожніють, а святі місця перетворяться на мертві музеї.