//

Церква Папуа Нової Гвінеї проти запровадження смертної кари

Церква Папуа Нової Гвінеї виступає проти запровадження смертної кари, яку в цій країні запропонував місцевий генеральний прокурор Керенга Куа. "Вбивство приведе до ще більшої кількості злочинів", – зазначив митрополит столиці Порт-Морсбі. Архиєпископ Джон Рібат вважає, що фактичне запровадження закону, який ніколи раніше не функціонував у цій країні, як мінімум не зменшить злочинність. Зате він може призвести до того, що родичі засуджених на смерть будуть мститись. Католицький єрарх просить владу взяти до уваги думку Церкви і наново переосмислити план активації виконання смертної кари.


Такий задум влади не приймають також оборонці прав людини. Як переконує юрист Повес Паркоп, "немає жодних доказів того, що смертна кара обмежує злочинність. Це стосується також тих сфер, де вона застосовується". В своїй думці він посилається на випадок США, де в деяких штатах застосовується ця міра покарання, але все-одно рівень злочинства не зменшився.


На даний час в Папуа Новій Гвінеї є 10 осіб, засуджених на смерть. Генеральний прокурор стверджує, що застосування смертної кари охоплювало б лише найважчі злочини, наприклад, умисне вбивство чи піратство, від якого потерпає країна. Останній раз смертну країну через повішання у Папуа Новій Гвінеї було виконано у 1954 році, коли вона ще була територією, підопічною Австралії.


За матеріалами pl.radiovaticana.va