//

Папа Іван Павло I писав листи знаменитим персонажам з минулого

Кардинал Альбіно Лучано, майбутній Папа Іван Павло I, мав незвичайне захоплення - на сторінках італійського видання "Messaggero di sant'Antonio" він писав листи знаменитим персонажам з минулого, міфічним героям літератури і святим Католицької Церкви. Серед них був Ісус Христос і Гіппократ, Гете і Піноккіо, св.Тереза від Дитятка Ісуса і Марк Твен. У 1976 р. листи вийшли окремою книжкою під назвою "Illustrissimi" (Славетні), яка стала справжнім бестселером перекладеним на багато мов світу. У зв'язку з черговим перевиданням книги італійською мовою в 2012 р. "L'Osservatore Romano" розповідає про незвичайний талант Папи.

 

Щоб продемонструвати прекрасний приклад таланту кардинала Лучано, газета цитує початок його листа до англійського письменника XIX в. Чарльза Діккенса. "Дорогий Діккенс, я єпископ, який взяв на себе незвичайний обов’язок - кожен місяць на сторінках "Messaggero di sant'Antonio" писати лист одному із відомих персонажів. Протягом певного часу, перед Різдвом Божим, я просто не знав кого вибрати. Але коли в одному з журналів побачив рекламу ваших "Різдвяних історій", сказав собі: я ж читав їх ще в дитинстві, вони мені дуже подобалися, тому що всі були наповнені почуттям любові до бідних і переродженням суспільства, були всі повні фантазії і людяності. Тоді я вирішив - напишу йому. І ось я тут, щоб потурбувати вас".

 

Відзначається, що листи кардинала Лучано були не довгими і дуже "колоритними", наповнені гумором, що за словами редактора першого видання книги Іджина Джордано, відповідає "побажанням II Ватиканського Собору". Звертається увага на те, що за допомогою легкої і зрозумілої мови майбутній Папа міг відповідати на складні питання свого часу, завжди пов’язуючи це з необхідністю проповідувати Євангеліє і свідчити про нього.


За матеріалами http://be.radiovaticana.va