//

Голова Комісії УГКЦ у справах єдності християн взяв участь у робочій зустрічі групи «Примирення»

28-30 січня 2013 року у приміщенні Польської Екуменічної Ради у Варшаві відбулось робоче засідання міжнародної екуменічної групи «Примирення в Європі – завдання церков в Україні, Білорусії, Польщі та Німеччини».

 

У зустрічі взяли участь представники Німецької Євангельської Церкви, Німецької Євангелічно-Лютеранської Церкви України та Польщі, Української Православної Церкви (в єдності з Московським Патріархатом), Білоруської Православної Церкви, Польської Православної Церкви, Української Греко-Католицької Церкви, Римсько-Католицької Церкви. Українську Греко-Католицьку Церкву на засіданні представляв голова Комісії УГКЦ для сприяння єдності християн, о. Ігор Шабан

 

Під час зустрічі було обговорено результати Міжнародної групи «Примирення» у 2012 році і плани на 2013 рік. Особливу увагу учасники зустрічі присвятили минулорічній міжнародній конференції «Мистецтво співіснування християн. Уроки історії і виклики сьогодення», яка відбулась у жовтні 2012 року в Україні та була присвячена розгляду практичних ініціатив, які об’єднують християн різних конфесій, дозволяють їм працювати разом та пізнавати одне одного.

 

Після цього відбулось обговорення підготовки майбутньої конференції, яку планується провести у Польщі у 2013 році на базі Польської Православної Церкви та звернути увагу на певні проекти примирення між Церквами та народами, які відбулись за минулі роки між європейськими державами.

 

Комісія у справах єдності християн

 

Довідка. Ініціатива «Примирення» виникла у 1974 році з ініціативи Німецької Євангелічно-Лютеранської Церкви та Польської Екуменічної Ради з метою вироблення проекту примирення між сусідніми Польщею та Німеччиною, чиї відносини були обтяжені спогадами про Другу світову війну. У 1995 році ініціатива була розширена за рахунок нових учасників: України та Білорусі. Так виник проект «Примирення в Європі – завдання церков в Україні, Білорусії, Польщі та Німеччині», який у 1997 році був представлений на Другому Європейському Екуменічному Зібранні в м.Грац (Австрія).