//

Ватиканський єрарх: наше завдання – зберегти сакральний зміст свят

Сакральна цінність свята замінюється простою забавою, пов'язаною зі споживацтвом. На цей тривожний факт звернув увагу Архиєпископ Ріно Фізікелла, глава Папської Ради з нової євангелізації, на сторінках "L'Osservatore Romano". Єрарх зазначив, що втрата змісту свят перетворилася на культурний феномен, який потребує певних конкретних дій. "Пам'яті про події, які позначили життя цілих поколінь, творячи історію, сьогодні протистоїть гординя й лукавство тих, хто хоче краще продавати свій продукт заради більшого доходу", - зазначив Архиєпископ Фізікелла.

 

Як приклад єрарх розповів історію, яка з ним трапилася під час прогулянки Нью-Йорком. Він зайшов в одну із крамниць на Вашингтон-сквер і коли платив за придбаний товар, продавець запропонувала йому віддати здачу на користь благодійної ініціативи, яку спонсорувала мережа супермаркетів. Архиєпископ запитав, яка мета цієї ініціативи і коли переконався, що вона хороша, віддав гроші. Коли прощався, єрарх сказав "Merry Christmas!" (Щасливого Різдва), але у відповідь почув "Happy holidays!" (Веселих свят). Тоді він посміхнувся і повторив "Merry Christmas!". Hа що знову почув "Happy holidays!». Архиєпископ запитав: "З якого приводу у вас будуть канікули?». "З приводу Різдва Христового", - відповіла продавець. "Чому тоді ви мені не побажаєте щасливого Різдва?", - провокуючи запитав єрарх. На це співробітниця магазину сказала тихим голосом: "У нас не можна це говорити". За словами Архиєпископа Фізікелли, цей випадок не є винятковим. Тим, хто має сумніви, він запропонував спробувати знайти в Нью-Йорку листівку з написом "Merry Christmas".

 

За словами єрарха, "сьогодні перед нами стоїть великий обов’язок - передати майбутнім поколінням багату культурну спадщину, яку самі отримали". Він зазначив, що зміст свята та цінність, яку надає їм віра, належать до цієї спадщини.


За матеріалами be.radiovaticana.va