//

Тижневий огляд: Папа і Апостольський Престіл (21.01 – 27.01.)

Понеділок. 21 січня Римо-Католицька Церква літургічно спогадує святу мученицю Агнету, юну римлянку, яка віддала життя за Христа на переломі ІІІ та ІV сторіч. Щороку в день празника святої Агнети, яка, як наречена Ісуса Христа, завжди зображена з агнцем на руках, а як мучениця – з пальмою, ченці Регулярні Каноніки Згромадження Найсвятішого Спасителя Латеранського, які опікуються базилікою святої Агнети в Римі, представляють Святішому Отцеві два білосніжні ягнятка, посвячені цього ж ранку абатом Регулярних Каноніків саме в базиліці святої Агнети. Під час Страсного Тижня цих ягняток стрижуть, а з отриманої вовни виготовляють так званий «паллій» – невеликий, вузький омофор з білої вовни, на якому виткано 6 чорних шовкових хрестів.

 

У понеділок Бенедикт ХVI зустрівся з першою групою католицьких єпископів італійського регіону Калабрія, які прибули до Ватикану з візитом «ad limina Apostolorum». В цьому регіоні діють мафіозі, тому Святіший Отець продовжувати боротьбу з мафією за допомогою віри, і таким чином відроджувати Церкву і народ та черпати натхнення з Євангелія для подолання всіх труднощів.

 

21 січня Святий Престол став дев'ятим, після Аргентини, Німеччини, Південної Кореї, Іспанії, Франції, Італії, Японії і Тайваню, спостерігачем в Системі центральноамериканських інтеграції (Sica). Урочиста церемонія підписання угоди відбулася в Сан-Сальвадорі в присутності Генерального секретаря організації Хуана Даніеля Алемана та Апостольського нунція в Салвадорі, архиєпископа Луїджі Пецута.

 

Вівторок. У вівторок, 22 січня, Папа Бенедикт XVI прийняв у Ватикані Нґуєна Фу Чонга, Генерального Секретаря Центрального Комітету Комуністичної Партії В’єтнаму, який опісля зустрівся з Державним Секретарем Апостольської Столиці кардиналом Тарчізіо Бертоне та архиєпископом Доменіком Мамберті, відповідальним за стосунки з державами. Під час зустрічі обговорювалися питання обопільного зацікавлення та висловлено побажання, що в недалекому майбутньому вдасться розв’язати деякі нерозв’язані ситуації та дедалі більше поглиблюватиметься існуюча співпраця.

 

Папа Бенедикт XVI зробив важливі призначення в ділянці ватиканських засобів Комунікацій: Директором Ватиканського Телевізійного Центру призначено монсеньйора Даріо Едоардо Віґано, викладача Пасторального Інституту «Redemptor hominis» при Папському Латеранському Університеті. На цій посаді він змінить о. Федеріко Ломбарді, ТІ, який і надалі очолюватиме Ватиканський прес-центр та Радіо Ватикану. Директором Ватиканського прес-центру з питань акредитації журналістів став дотеперішній заступник Секретаря Папської Ради суспільних комунікацій Анджело Скельцо.

 

Середа. Минулої середи на загальній аудієнції Святіший Отець розпочав цикл навчань, присвячених молитві «Вірую». Святіший Отець зазначив, що Бог промовляє до людини, насамперед, через Святе Письмо. За словами Папи, коли ми визнаємо віру, це означає, що будуємо своє життя на Богові, «бажаємо, щоб Його слово щодня нас спрямовувало в конкретних рішеннях, не боячись загубити щось свого». Віра чинить нас паломниками на землі, які хоч і вписані у світ й історію, однак прямують до небесної вітчизни. «Віра в Бога вчиняє нас носіями цінностей, які часто суперечать сьогоденним моді та мисленню, вона вимагає від нас прийняття критеріїв, які не збігаються із загальною ментальністю», – вів далі Бенедикт XVI, вказуючи на те, що християнин не повинен боятися іти проти течії, відкидаючи спокусу пристосовництва. В багатьох наших суспільствах, як зауважив Святіший Отець, «Бог став “великим неприсутнім”, а його місце зайняли численні ідоли», першим з яких є людське «я». Значний і позитивний розвиток науки та техніки привів людину до ілюзії всемогутності та самовистачальності, а зростаючий егоцентризм спричинився до порушення рівноваги в міжлюдських стосунках та суспільній поведінці. «Це світ, благословенний вірою, до якої ми всі покликані, щоб неустанно поступати вперед, ідучи за Ісусом Христом. Ця дорога іноді буває тяжкою, на ній трапляються випробування і смерть, але вона відкриває на життя, в радикальній переміні дійсності, яку можна відчути та побачити в повноті лише очима віри», – підкреслив Бенедикт XVI.

 

У вівторок 22 січня у Ватикані стартував черговий раунд богословського діалогу Римо-Католицької Церкви з Древніми Східними (Нехалкідонськими) Церквами. В середу відбулось пленарне засідання Змішаної богословської комісії, яка представляє ці Церкви.

 

Четвер. Всесвітньовідоме видання «National Geographic» звернулося до о. Федеріко Ломбарді з проханням, щоб він втрутився в складну ситуацію з вбивством слонів заради слонової кістки для виготовлення предметів культу. Представник Ватикану запропонував свою допомогу у здійсненні інформаційної програми і залученні деяких церковних організацій до вирішення складного питання.

 

Отець Федеріко Ломбарді прокоментував статтю британського видання «The Guardian», в якій автор провів дослідження щодо грошей, які Ватикан отримав від італійського уряду після укладання Латеранських угод у 1929 році.

 

Італійський історик П'єр Луїджі Гвідучі, викладач Папського Селезіанського університету видав книгу «Третій рейх проти Пія XII». Він переконаний, що «Нацисти ненавиділи Пія XII». У таємних нацистських документах йдеться про гуманітарну діяльності Святого Престолу, ініційовану Пієм XII, щодо захисту євреїв.

 

23−24 січня 2013 року у Ватикані проходила чергова робоча зустріч XIII Звичайної ради Генерального секретаріату Синоду Єпископів Католицької Церкви під головуванням Архиєпископа Ніколи Етеровіча, Генерального секретаря Синоду. Представником від Східних Католицьких Церков, як член Ради, є Блаженніший Святослав Шевчук. Учасники зустрічі працювали над текстом майбутнього папського посиндального послання щодо нової євангелізації. Блаженніший Святослав, як представник східного богослов’я, зробив свій внесок у низку богословських, душпастирських та канонічних тем, які віддзеркалюють Традицію, богослужбовий досвід і душпастирські виклики Східних Католицьких Церков.

 

П’ятниця. Завершуючи наприкінці жовтня минулого року праці Синоду Єпископів про нову євангелізацію, Святіший Отець повідомив про те, що в контексті праць Синоду, за результатами призадуми над питаннями семінарій та катехизації, він постановив здійснити перерозподіл деяких обов’язків в рамках Римської Курії. Так, відповідальність за семінарії, якими раніше займалася Конгрегація Католицької Освіти, перекладено на Конгрегацію у справах духовенства, яка звільняється від справ, пов’язаних з катехизацією, якими тепер займатиметься Папська Рада сприяння новій євангелізації. У п’ятницю, 25 січня, Святіший Отець видав відповідні розпорядження, якими здійснив цю реформу, вносячи відповідні зміни до Апостольської Конституцій Pastor Bonus, якою регламентується діяльність Римської Курії. Цю реформу прокоментував кардинал Мауро П'яченца.

 

У п’ятницю Папа Бенедикт XVI прийняв членів Змішаної Міжнародної Богословської Комісії в справах діалогу між Католицькою Церквою та Давньосхідними Православними Церквами. Святіший Отець висловив побажання, щоб стосунки між Католицькою та давніми Церквами Сходу й надалі розвивалися «у братерському дусі співпраці, зокрема, через посилення богословського діалогу, який би був здатним допомогти всім Господнім вірним зростати у спільності та свідчити перед світом спасенні істини Євангелія».

 

25 січня Бенедикт XVI привітав учасників «Маршу за життя» - традиційної ходи, яку з 1974 року організовують рухи «pro-life» у США. У своєму мікроблозі у «Твіттері» Папа написав: «Я єднаюся з тими, хто візьме участь у марші за життя і молюся, щоб політичні лідери захищали ненароджених дітей і сприяли культурі життя».

 

Цього дня ввечері Святіший Отець відслужив вечірню з нагоди завершення Тижня молитов за єдність християн. Під час проповіді Папа вказав на те, що основою екуменізму є сопричастя у тій самій вірі. «Доктринальними питаннями, які нас розділяють, – сказав Бенедикт XVI, – не слід легковажити чи применшувати. Їх слід, радше, відважно розв’язувати в дусі братерства та взаємної пошани». «У сьогоднішньому суспільстві здається, що християнське послання дедалі менше впливає на особисте та спільнотне життя; і це становить виклик для всіх Церков», – вів далі Бенедикт XVI, наголошуючи на тому, що єдність є не лише найкращим засобом, але й передумовою, щоб «якомога вірогідніше звіщати віру тим, хто ще не пізнав Спасителя» чи тим, хто «майже забув про цей найцінніший дар». І саме згіршення поділів, яке утруднювало місіонерську діяльність, дало поштовх до екуменічного руху. Насамкінець, Папа ще раз пригадав про те, що «наше шукання єдності в істині й любові ніколи не повинно втрачати з поля зору відчуття, що єдність християн – це діло й дар Святого Духа», який перевищує наші сили. А тому, серцем діалогу є «духовний екуменізм, а особливо – молитва».

 

Субота. 26 січня Бенедикт XVI зустрівся з співробітниками судів Святого Престолу з приводу інавгурації нового судового року в Трибуналі Римської Роти. У своєму зверненні до них Папа запропонував своє міркування про деякі аспекти зв'язку між вірою і таїнством шлюбу. Папа підкреслив, що «актуальна криза віри (...) несе з собою також кризу шлюбу, з усіма стражданнями і розрухами, які вона завдає дітям».

 

Неділя. У неділю перед проказуванням молитви «Ангел Господній» Святіший Отець роздумував над сенсом неділі. «Сьогоднішня літургія демонструє нам об'єднані разом дві окремі частини Євангелія від св. Луки - зауважив Бенедикт XVI, - Перша (1,1-4) є прологом, адресованим якомусь «Теофілові». Оскільки це ім'я в перекладі з грецької мови означає «Божий друг», ми можемо побачити в ньому кожного віруючого, який відкриває себе Богові і хоче ділитися Євангелією. Другий уривок (4,14-21), в свою чергу, демонструє нам Ісуса, що «в силі Духа» відправився в суботу в синагогу в Назареті». Добре придивившись, можна побачити, що Господь не уникає щотижневого літургійного ритму і приєднується до зібрання своїх співвітчизників для молитви і слухання Святого Письма. Цей уривок змушує нас замислитися про наш спосіб життя в неділю: день для відпочинку і сім'ї, але перш за все, день присвячений Господу через участь в Євхаристії, в якій ми живимося Тілом і Кров'ю Христа і Його Словом життя. По-друге, в наш розсіяний і неуважний час, це Євангеліє закликає нас запитати себе про нашу здатність слухати. Перш, ніж могти говорити про Бога і з Богом, ми повинні слухати Його, і літургія Церкви є «школою» цього слухання Господа, Який говорить з нами.

 

За традицією, в останню неділю січня, після проказування молитви «Ангел Господній», Бенедикт XVI разом із дівчинкою з римського дитячого відділення руху «Католицька акція» випустив з вікна Апостольського палацу голубів миру.

 

Також після молитви Папа запросив віруючих пам'ятати про жертви Голокосту: «Пам'ять про цю страшну трагедію, яка завдала сильного удару єврейському народу, має бути постійним нагадуванням всім, щоб не допустити повторення жахів минулого, не приймати ніякої форми ненависті та расизму й підтримувати прагнення до поваги і гідності людини», - сказав Бенедикт XVI.

 

Щорічно в останню неділю січня відзначається Всесвітній день боротьби з проказою. 27 січня Бенедикт XVI нагадав про обов'язок християн піклуватися про хворих, особливо тих, які страждають на важкі захворювання, таке як проказа.

 

Пропонуємо до вашої уваги Послання Святішого Отця Бенедикта XVI на 47-ий Всесвітній День Суспільних Комунікацій.