//

Програма богослужень, які Папа Бенедикт XVI очолить у лютому-березні 2013

У Ватикані оприлюднено програму богослужень, які Папа Венедикт XVI очолить у лютому-березні цього року.

Ввечері, у суботу, 2 лютого, коли за новим календарним стилем відзначатиметься свято Стрітення Господнього та XVII Всесвітній День богопосвяченого життя, Єпископ Риму очолить Святу Месу, на яку запрошені члени спільнот богопосвячених осіб Вічного Міста.

У понеділок, 11 лютого, відбудеться Консисторія, під час якої буде розглянуто деякі канонізаційні процеси.

У середу, 13 лютого, в римо-католицькій Церкві розпочинається Великий Піст. З цієї нагоди, згідно з прийнятим звичаєм, Папа очолить покаянну процесію з базиліки святого Анзельма до базиліки святої Сабіни, де відслужить Євхаристійне богослуження з обрядами попільної середи.

В першу неділю Великого Посту, 17 лютого, розпочнуться реколекції для Римської Курії, які цього року проводитиме кардинал Джанфранко Равазі, Президент Папської Ради в справах культури. Вони відбуватимуться у каплиці Redemptoris Mater апостольського палацу до суботи, 23 лютого.


У березні заплановано лише богослуження Страсного Тижня та Пасхального Тридення, які розпочнуться 24 березня у Пальмову (Квітну) Неділю. Того дня Святіший Отець очолить Службу Божу на площі Святого Петра у Ватикані, перед початком якої відбудеться благословення пальмових та оливкових галузок й урочиста процесія.

У Великий Четвер, 28 березня, вранці, Папа відслужить Службу Божу з посвяченням святого мира в базиліці святого Петра разом зі священиками та єпископами, що служать у Вічному Місті, а ввечері у папській латеранській базиліці Святого Івана, що є катедральним храмом Риму, відслужить Святу Месу «на Господній Вечері», якою у Римо-католицькій Церкві розпочинається Пасхальне Тридення.

У Велику П’ятницю, 29 березня, Венедикт XVI молитиметься разом з вірними богослуження «Господніх Страстей» у базиліці Святого Петра, а о 21:15 очолить відправу Хресної Дороги в римському Колізеї. Тексти для роздумувань готує маронітська молодь з Лівану під проводом свого Патріарха Блаженнішого Бутроса Бшари Раї.


У суботу, 30 квітня, о 20.30, Святіший Отець розпочне Пасхальне чування у ватиканській базиліці, а в неділю, 31 квітня, очолить Євхаристійне богослуження на площі Святого Петра, після якого звернеться з великоднім посланням та уділить урочисте благословення «Urbi et Orbi».

Джерело: Радіо Ватикан