//

У Британії подружжю заборонили усиновлення через їхні християнські переконання

Їм заборонили всиновлювати дітей. У Британії подружжя опинилося в центрі скандалу. Під час інтерв'ю із соціальними службами вони розповіли про свої традиційні християнські погляди. Мовляв, одностатеві стосунки - це не правильно. А це, як виявилось - може зашкодити усиновленій дитині. Їх звинуватили у гомофобстві й заборонили усиновлювати дітей. Подружжя змушене було переїхати з Великої Британії на Ямайку. «Вікнам» вдалось поспілкуватись із сім'єю скайпом.

Подружжю Джонсів назавжди заборонено всиновлювати дітей і братися до громадської діяльності з молоддю. Їхні традиційні християнські переконання, згідно з присудом, можуть зашкодити майбутньому дитини.

Ось на цих кадрах подружжя виходить із останнього засідання Британського Королівського Суду. Тяганина тривала п'ять років, а справу Джонсів назвали найгучнішою в історії Великої Британії, коли порушують права християн.

 

Оувен та Юнис Джонси, подружжя:

Судді наголосили, що наші погляди щодо сексуальних стосунків можуть уразити дитину, комісія з прав людей зазначила, що наші принципи неприйнятні у вихованні дитини. Хоча ми залишаємося при своїй думці, що готові дати опіку й любов дитині, яка того потребує.

Після судової тяганини, постійних звинувачень у гомофобії та надмірної уваги преси, розчароване подружжя вирішує покинути Велику Британію і переїздить жити на Ямайку. Вони дивуються, чому їм соціальні служби поставили питання про їхнє ставлення до нетрадиційної сексуальної орієнтації. Захищаючи права сексуальних меншин, влада порушила їхні християнські права, каже сім'я. Дитині, яку хотіли всиновити, було 5 років, її чекала облаштована кімната в будинкові Джонсів.

Оувен та Юнис Джонси, подружжя:

Вони мене запитали, чи скажу я дитині, що бути гомосексуалістом - це нормально. І я мовила - ні. Бо не зможу цього сказати. Ми виховували власних дітей і виховували їх згідно з християнськими поглядами. Це просто проти наших вірувань, нам так каже Біблія, що одностатеві стосунки це - неправильно.

Після вироку Джонсам, британські соціальні служби ставлять такі самі запитання всім сім'ям, які планують всиновити дитину. Отож, якщо вони не сприймають одностатевих сексуальних стосунків, значить у батьки не годяться. За статистикою, таких сімей у Великій Британії майже 20 %, каже медіа менеджер британської організації з захисту прав геїв і лесбійок. Щодня на гарячу лінію організації дзвонять підлітки і скаржаться, що бояться розказати батькам про свою сексуальну орієнтацію. На думку Енді Вослі, суд ухвалив правильний вирок.

Енді Вослі, медіа-менеджер Британської організації із захисту ґеїв та лесбійок «Stonewall»:

Що не є прийнятним, це ідея розмістити дитину в сім'ї, яка її не підтримуватиме, вважатиме, що бути геєм чи лесбійкою - жахливо та брудно. Це не те, що треба дітям. Їм потрібна любов без табу та постійна підтримка. Ми зробили дуже багато досліджень, які показують, що діти, яких виховували одностатеві сім'ї, отримують такі ж освітні шанси та можливості, як і діти з татом і мамою.

Водночас християнські організації Британії заявляють про грубе порушення прав їхніх вірян. Приклад сім'ї Джонсів, за їхніми словами, - вершина айсберга. Кажуть, 30 % християнських родин не може всиновити дітей через нову постанову уряду.

Андрія Миничієло-Віліямс, голова Британського «Християнського легального центру»:

У нас є випадки, коли християнські агенції з усиновлення дітей закрив уряд. Бо вони хотіли розташовувати дітей винятково одруженим парам - де дитина має маму й тата. Вони вірять, що саме така пара - ідеальна модель для виховання дітей і не дозволять гомосексуальним парам усиновлення. І що зробив уряд?! Замість підтримувати такі агенції, в яких прекрасний досвід роботи з дуже хорошими результатами виховання добрих дітей, уряд їх закриває. Ось такий він у Великій Британії не демократичний і не ліберальний.

Нові правила усиновлення додали головного болю і британським юристам. Мовляв, з'ясувати, хто має рацію й чиї права порушують більше, нині взагалі не можливо. Не можливо проконтролювати і наскільки правдивими є відповіді сім'ї під час інтерв'ю із соціальними службами.


Пол Даймонд, юрист закону про свободу віросповідання:

Британія нині в дуже складному становищі і я гадаю, у світі це чітко бачать. Ми втрачаємо наші принципи, цінності, британці метушаться довкола ідеології людських прав, яка насправді має дуже політичний характер і я певен, надзвичайно багато людей, а надто зі Східної Європи, впізнають це, оскільки побували в такій же шкурі при правліннях деяких урядів. Тут не має людських прав для всіх. Нині тут тільки дехто має рівні права, а дехто таки більше прав, аніж інші.

Наразі на Ямайці Джонси заходяться коло соціальної діяльності - працюють із дітьми-сиротами. Образа, що в Британії їхні релігійні погляди називали аморальними - не минула. І запевняють навідуватимуться до Туманного Альбіону лише в гості.

 

Джерело: http://vikna.stb.ua