//

Хорватський єпископат одностайно виразив підтримку протестам проти ліберального сексуального виховання у школах

21 січня відбулося Позачергове засідання Хорватської єпископської конференції. Окрім єпископів в її роботі також взяли участь Апостольський нунцій в Республіці Хорватія Архиєпископ Алессандро Д’Ерріко та гість з Чорногорії єпископ котарський Ілля Яніч.

 

Засідання було присвячене тематиці церковно-державних стосунків у Хорватії. Підсумувавши дискусію, хорватський єпископат прийняв заяву, звернену до хорватського суспільства.

 

В заяві єпископи вкотре наголосили, що представники Церкви залишаються відкритими до вирішення питань церковно-державних відносин у формі діалогу. Як наголошують хорватські єпископи, Хорватська єпископська конференція неодноразово зверталася до Уряду Республіки Хорватія з прохання про спільну зустріч для діалогу стосовно вирішення питань, які нагромадилися у стосунках Церкви та держави, але жодного разу не отримала відповіді на свої звернення.

 

«Цей пошук діалогу став особливо інтенсивний особливо після того, як Міністерство науки, освіти і спорту запровадило медичне виховання у хорватські школи. Оскільки при запроваджені медичного виховання не було пошановано прописаної законом процедури і батьки були повністю усунуті з цього процесу, єпископи вважали і надалі вважають своїм обов’язком підтримати оправдані вимоги батьків, щоб було пошановано їхнє право виховувати власних дітей згідно свого світогляду.

 

Ця позиція єпископату викликала антицерковні напади на різних рівнях. Повних два місяці католицька Церква, Її пастирі та вірні, як рівно ж вірні інших конфесій, знаходяться під постійним висміюванням власних переконань у проурядових ЗМІ та правдивій повені нетолерантності і комунікаційного насильства, аж до висміювання найбільших християнських святинь… Долю батьків розділяємо і ми, як пастирі Церкви, які мають обов’язок повчати і підтримувати своїх вірних, а також й усіх людей доброї волі, перед залякуванням, вбраним у шати гарних слів фальшивого прогресу і псевдонауки.» - йдеться в заяві хорватського єпископату.

 

Хорватський єпископат також відкинув звинувачення, які висуває хорватський уряд і підконтрольні йому ЗМІ у тому, що начебто Церква проти медичного виховання. Як наголосив хорватський єпископат, Церква визнає потребу медичного та сексуального виховання у школах. Навпаки, Церква підтримує потребу в існуванні цих предметів у школах, але викладання цих предметів має відповідати реальному вікові дітей. І що найважливіше, як наголошують хорватські єпископи, Церква не може і не бажає зректися від свідчення істини про людину, її сексуальність, шлюб, сім’ю, істини, які накинене хорватським школам сексуальне виховання спотворює і не показує у повноті.

 

Єпископи в чергове виразили занепокоєння долею хорватського народу у випадку, якщо сексуальне виховання, що його накидає ліберальний хорватський уряд, таки залишиться у хорватських школах.


За матеріалами www.ika.hr