//

Акти вандалізму в Італії: підлітки руйнують різдвяні ясла

Італійські ЗМІ повідомили про сотні випадків руйнування різдвяних ясел в Італії, насамперед підлітками. Оглядачі пояснюють ці вчинки глибокою кризою, пережитою молоддю. Але не тільки. Директор Відділу молодіжного душпастирства Римського вікаріату священик Мауріціо Міріллі вважає, що ці жести в чомусь свідчать про відсутність виховання: виховання громадської свідомості, необхідності дотримання правил, - і, звичайно, про неповагу до релігійних цінностей.

 

Дон Міріллі підкреслює, що мова йде про відсутність виховання як такого в буквальному сенсі: часто підлітки ростуть без батька. Відсутність земного батька призводить до віддалення від Отця Небесного, оскільки підлітки не звикли довіряти батьківському теплу, теплу сім'ї. У кінцевому рахунку, традиція різдвяних ясел відображає саме це родинне тепло, показуючи, що Бог поруч, що Він йде нам назустріч і  стає дитиною.


В випадках вандалізму вражає і те, що руйнують не ялинки, а саме вертепи, фігурки Немовляти Ісуса. Відсутність або недостатня участь батьківської  постаті в родині приводить до думки про знищення дитини. Коли поруч немає батька, очевидно, у дитини не формується ідея про священний характер життя, - коментує директор Відділу душпастирства молоді. Діти відчувають себе покинутими сім'єю. Тому такий жест, як знищення фігурки Немовляти, виражає страждання підлітків. Вони не відчувають себе прийнятими, їм важко зрозуміти, що Бог стається дитиною саме для того, щоб їх прийняти і обійняти. Можливо, вони не розуміють цього, тому що немає кому пояснити.


У такій ситуації перед Церквою і молодіжним душпастирством  стоїть особливе завдання: необхідно наблизитися до цих підлітків, постаратися пояснити їм, що існує Отець, якому можна довіритися навіть тоді, коли у них немає фізичної присутності батька в сім'ї. Бог піклується про кожного з них, і всі вони потребують любові і розуміння, а також свідчення тих, хто присвячує їм свій час: священиків, педагогів.

 

За матеріалами http://ru.radiovaticana.va