//

Тижневий огляд: життя УГКЦ (14.01 – 20.01.)

14 січня, на празник Святого Василія Великого, Блаженніший Святослав Шевчук, Глава УГКЦ, очолив Архиєрейську Літургію в соборі Зарваницької Божої Матері, що на Тернопільщині. З Блаженнішим Святославом співслужили: Владика Василь Семенюк, Архиєпископ і Митрополит Тернопільсько-Зборівський, Владика Володимир Війтишин, Архиєпископ і Митрополит Івано-Франківський, Владика Дмитро Григорак, Єпарх Бучацький, та численне духовенство.

 

У вівторок, 15 січня, у Вінниці відбувалися особливі для всіх греко-католиків міста події: першою – було виставлення, на постійне вшанування, мощей Святого отця Піо (з Пʼєтрельчіно, Італія), а другою – саме цього дня, рівно рік тому, декретом Блаженнішого Патріарха Святослава, парафію Покрова Пресвятої Богородиці було передано під опіку Отцям Згромадження Воплоченого Слова.

З нагоди цього, святкову Архиєрейську Божественну Літургію очолив Преосвященний Владика Йосиф Мілян – Єпископ-помічник та Протосинкел Київської Архиєпархії УГКЦ.

 

З нагоди першої річниці від дня створення Української спілки іконописців, у виставковій залі Львівської Архиєпархії (пл. св.. Юра, 5), 17 січня відбулося відкриття нової виставки ікон. На виставці представлено близько 30 робіт об’єднання, деякі з них на Різдвяну тематику.

 На святковій урочистості були присутні: Преосвященний владика Венедикт, єпископ-помічник Львівський, Роман Василик, голова спілки іконописців, чисельні митці, художники, представники влади, студенти Національної академії мистецтв та зацікавлені гості.

 У своєму вступному слові владика Венедикт, подякував іконописцям за їхні старання у справі творення ікон і закликав після першого року підбити підсумки своєї діяльності «що вдалося зробити, а може щось і ні».

 

«Йти з Богом» – під цим гаслом, взятим з книги пророка Міхея 6, 6-8, 18 січня, в день Надвечір’я Богоявлення, розпочався 46 Тиждень молитов за єдність християн, який традиційно відзначається від 18 до 25 січня під егідою Всесвітньої ради Церков та Папської ради сприяння єдності християн.

 

Також у п’ятницю, 18 січня 2013 р., у Ватикані повідомлено про те, що Папа Бенедикт XVI підніс до гідності єпархії дотеперішній Апостольський Екзархат для українців візантійського обряду, що проживають у Великобританії, надаючи їй титул Єпархія Пресвятої Родини з осідком у Лондоні. Першим Єпархом Святіший Отець призначив Преосвященного владику Гліба Лончину, СУ, дотеперішнього Екзарха.

 

А в суботу, 19 січня 2013 р., у Ватикані повідомлено про те, що Папа Бенедикт XVI підніс до гідності єпархії дотеперішній Апостольський Екзархат для українців візантійського обряду, що проживають у Франції, надаючи їй титул «Паризької єпархії Святого Володимира Великого для українців візантійського обряду», а першим Єпархом Святіший Отець призначив Преосвященного владику Бориса Ґудзяка, дотеперішнього Екзарха.

 

Предстоятель Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав Шевчук, 19 січня, на Богоявлення Господнє очолив Божественну Літургію у Патріаршому Соборі Воскресіння Христового, що на лівому березі в Києві. Взяли участь у Святій Літургії кількасот людей з різних кутків України.

Проповідник побажав усім вірним, щоб «Господь проник в усі найпотаємніші закутки нашого з Вами життя». «Щоб ця йорданська вода, якою ми окроплюємо всю Вселенну, обновила нас і зробила нас і нашу батьківщину новою во Христі Ісусі», – промовив Глава Церкви.

 

У цей день у Києві відбулася щорічна «Різдвяна просфора» з Блаженнішим Святославом, Главою УГКЦ. На коляду прибули дипломати, культурні діячі, політики, прості вірні, численне духовенство, серед якого Архиєпикоп Томас Едвард Галліксон, Апостольський нунцій в Україні, Владика Богдан Дзюрах та Владика Йосиф Мілян.


Проповідь Глави УГКЦ на Богоявлення

Слово Митрополита Львівського на Святе Богоявлення Господнє

Слово Митрополита Львівського на неділю по Богоявленню

 

20 січня, відповідно до програми 46-го Тижня молитов за єдність християн, у храмі Святого Василія Великого Блаженніший Святослав Шевчук очолив екуменічний Молебень. Із Предстоятелем УГКЦ молилися: Архиєпископ Томас Едвард Галліксон, Апостольській нунцій в Україні, Архиєпископ Григорис Буніатян, Глава Української єпархії Вірменської Апостольської Церкви, а також духовенство різних конфесій.

 

До вашої уваги  розмова з Преосвященним Владикою Петром Стасюком, Єпархом для українців-католиків в Австралії, Новій Зеландії та Океанії. Єпископ розповідає про розвиток катехитичної науки в УГКЦ закордоном, зокрема про виклики, які стоять перед катехизацією вірних, та про практику катехуменату.