//

«Європа і сімейна політика» - новий документ Конференції Церков Європи

 «Європа і сімейна політика» – так називається документ, оголошений 18 січня комісією «Церква і суспільство» Конференцією Церков Європи.

 

Цей екуменічний орган об’єднує протестантські церковні спільноти, англіканські та Православні Церкви нашого континенту. Автори документу підкреслюють, що «сім’ї є школами людського життя», де особистість навчається «пізнавати свої обмеження та свої слабкості, а також терпеливо зносити їх в інших». З огляду на суттєву роль, яку виконують у суспільстві родини, Церкви звертаються до всіх держав Європи, а особливо до членів Європейського Союзу, провадити політику підтримки сімей.

 

Водночас цей документ згадує про різниці у підході окремих європейських Церков і церковних спільнот до змін, які відбуваються у сімейному житті. Звернення вказує на «виклики сімейної політики в Європі», яка повинна бути спроможна підтримувати «сучасну сім’ю в її різноманітних проявах». Серед цих викликів названо: матеріальне забезпечення, активну суспільну інтеграцію, прородинну фіскальну політику (податкову), визнання блага дитини найвищим благом, а також справедливість стосунків між поколіннями і турботу про старших людей.

 

Перші дискусії над проектом цього документа розпочалися 2008 року, коли Рада Європи і Європейська комісія запросили різні Церкви до участі в обговоренні викликів, які стоять перед сім’єю в сьогоднішній Європі.

 

Чому різноманітні церковні спільноти Європи висловлюють свою позицію в обережних формулюваннях і «осторонь» від того, про що говорить Католицька Церква, – цілком зрозуміле: серед протестантських спільнот чимало розбіжностей у розумінні того, чим є шлюб і що таке благо дитини. Натомість Католицька Церква чітко висловлюється, що шлюб складається з чоловіка й жінки, а благом дитини є виховуватися у повній гетеросексуальній сім’ї.

 

Джерело: CREDO