//

Кардинал Сандрі: Церкви Сходу навчають нас солідарності та допомагають наново відкривати дар віри

Християнський далекий і близький Схід «має подиву гідний апостольський та місіонерський запал, який допомагає Заходові наново відкривати християнську віру та цінності солідарності й гостинності. Навіть серед труднощів, спричинених війною та найнагальнішими потребами, вони завжди керуються християнськими цінностями. Вони є прикладом», – ці слова належать кардиналові Леонардо Сандрі, Префектові Конгрегації для Східних Церков, який нещодавно відвідав Єгипет, а минулого тижня взяв участь у презентації італійського філіалу американської фундації CNEWA (Catholic Near East Welfare Association – Католицької Допомогової Асоціації для Близького Сходу). Ця організація заснована 1926 року Папою Пієм ХІ та має осідок у Нью-Йорку.

 

В інтерв’ю для агенції AsiaNews кардинал Сандрі підкреслив, що «гостинність є основною ознакою, яка вирізняє народи східного обряду. Вона є тією ознакою, яку тут, на Заході, треба належно оцінити». За словами Префекта Конгрегації для Східних Церков, свідченням цього є, зокрема, прийняття та любов до біженців, які можна спостерегти у таборах біженців, особливо сирійських, а винятково вражаючою є «солідарність, яку до них виявляють ті, хто сам насправді має зовсім небагато».

 

Але співпраця Конгрегації та Фундації CNEWA не обмежується лише Близьким Сходом. «Хочу висловити захоплення індійською Церквою, Церквою, яка не зупиняється на своїх численних обмеженнях, але має потужний апостольський імпульс. Незважаючи на всі перешкоди, вони намагаються долати труднощі, щоб звіщати євангельську благовість», – сказав кардинал Сандрі, зазначаючи, що тепер вивчається питання, як допомогти християнам Індії з пасторальної точки зору, зважаючи і на те, що індійська діаспора є дійсністю, з якою не можна не рахуватися. «Завданням Церкви є бути близькою до всіх цих громад, – додав ієрарх, – щоб вони могли зберегти віру, яку отримали і яку приносять на Захід».

 

Джерело: Радіо Ватикан