//

Екуменізм - це не просто справа дипломатії або політики: це питання віри

Екуменізм життя веде нас до єдності: в цьому переконаний президент Папської ради зі сприяння християнській єдності кардинал Курт Кох, який дав інтерв'ю для Радіо Ватикану з нагоди Тижня молитов за єдність християн. Тема Тижня молитов, котрий триватиме до 25 січня, натхненна фразою з книги пророка Міхея: «Те, чого вимагає від нас Господь».


«За останні 50 років відбулося багато подій, - сказав кардинал Кох. - Відбулося багато діалогів, було знайдено безліч шляхів зближення. Особливо згадується значна подія, що сталася незадовго до закінчення Другого Ватиканського собору: коли взаємне відлучення між Католицькою та Православною Церквами залишилося в минулому. Пригадується велика Декларація між Всесвітньою лютеранської федерацією і Папською радою зі сприяння християнській єдності про доктрину Виправдання, - тобто практично про те проблематичне положення, яке за часів Реформації стало причиною поділу між нами. Поряд з цими подіями була розвинена всесвітня мережа дружніх екуменічних відносин, і я думаю, - підкреслив кардинал Кох, - що це набагато важливіше, так як в майбутнє нас поведе не екуменізм «на папері», але єдність життя. Але незважаючи на все, що було зроблено, треба сказати, що мета екуменізму не досягнута: ми ще не знайшли єдності, і перед нами ще багато роботи для її пошуку».


У відношенні діалогу з православними і однією з основних труднощів діалогу, тобто поділу в самому православ'ї, кардинал Кох сказав, що «існує Міжнародна комісія між Римо-Католицькою Церквою і православними Церквами. Православ'я представлене делегаціями майже всіх помісних Церков - за винятком Болгарії, і там дійсно існує деяка напруженість у внутрішніх відносинах. Тому я припускаю, що проведення Всеправославного собору стало б дуже важливою подією. Я стежу за розвитком цього питання з великою симпатією, тому що переконаний: якщо справа дійде до відкриття Всеправославного собору, то це стане також великою підмогою для екуменічного діалогу з нами».


Відповідаючи на запитання журналіста Ватиканського радіо про зв'язок між Роком Віри і Тижнем молитов за єдність християн, кардинал Курт Кох заявив, що «ця ініціатива займає центральне місце, тому що наріжним каменем екуменізму є саме віра.


Екуменізм - це не просто справа дипломатії або політики: це питання віри. І тим, що нас об'єднує нацбільше - є Таїнство Хрещення, визнане всіма, і Апостольське сповідання віри. У цьому сенсі, Рік Віри - це великий стимул для пошуку коренів екуменізму, які перебувають саме у вірі».


За матеріалами: http://ru.radiovaticana.va