//

Невідомий текст виступу кардинала Войтили на ІІ Ватиканському соборі

Польське періодичне видання «Christianitas» у своєму номері, присвяченому ІІ Ватиканському собору, опублікувало текст невідомого раніше виступу на Соборі кардинала Кароля Войтили. Текст містить зауваження краківського митрополита щодо проекту декларації «Про релігійну свободу».


У своєму зверненні тодішній митрополит Кракова застерігає отців собору перед вживанням таких формулювань, які можуть використати представники атеїстичної пропаганди. Опублікований текст промови є цінний також тим, що не був опублікований разом з іншими текстами виступів кардинала Войтили на ІІ Ватиканському соборі у збірці «Кароль Войтила на ІІ Ватиканському соборі», укладачем якої виступив о. Роберт Скжипчак.


В зауваженнях до пункту «Про юридичні норми» кардинал Войтила застерігає, що певні формулювання «дозволять войовничим атеїстам надавати антирелігійну інтерпритацію». Вони зможуть легко визнати всяку антирелігійну діяльність як «застереження перед зловживаннями, які покликаються на релігійну свободу». Польський кардинал пропонує замінити згаданий фрагмент, а саме забрати останні слова в цьому пункті: «через порушення громадського порядку, через порушення суспільної моралі, через шкоду іншим громадянам». Кардинал Войтила обгрунтовує це так: «Нехай ці слова не стануть в руках атеїстів інструментом переслідування Церкви чи принаймні обмеженням її зовнішнього культу. Вони часто заявляють, що всякий релігійний прояв є шкідливим для загального добра, і таким чином декрет про релігійну свободу легко можна зрозуміти в значенні боротьби з релігією».


Власне критичне опрацювання декларації «Про релігійну свободу», одного з найкоротших, але водночас найбільш спірного документу ІІ Ватиканського собору, є головною темою найновішого числа «Christianitas», що налічує понад 450 сторінок.


Серед статей, вартих особливої уваги: «Собор по-католицьки», «Єпископ Кароль Войтила на Ватиканському Соборі – виписки і акценти», «En cherche a faire entendre la voix traditionaliste – виступи Архиєпископа Марселя Лефевра на ІІ Ватиканському соборі», «Соціалізм, Церква і спасіння», «Католицька держава – це не держава релігійного тоталітаризму» і ін.


Видання «Christianitas» можна замовити за адресами редакції:
а/с 1001, 05-840 Brwinów, Polska
e-mail: redakcja.christianitas@gmail.com


За матеріалами ekai.pl