//

Тижневий огляд: Папа і Апостольський Престіл (07.01 – 13.01.)

Понеділок. 7 січня Бенедикт XVI зустрівся з представниками дипломатичного корпусу, акредитованого при Святому Престолі. Такі зустрічі відбуваються щороку після свят Різдва Христового та Нового року. Лейтмотивом цьогорічного послання став заклик до сприяння миру на планеті. Понтифік торкнувся великого спектру актуальних тем, а саме: траждання людей в гарячих точках, презирство до фундаментальних людських прав та їх неправильне розуміння, необхідність інвестування в освіту, особливо народів бідних країн. Особливу увагу Папа звернув на необхідність сприяння примиренню в Сирії та надання гуманітарної допомоги сирійському народові. Іншою темою, на яку звернув увагу Понтифік, стала необхідність захисту фундаментальних прав людини, в першу чергу права на життя на всіх його етапах.

 

Посли Швеції, Австралії і Філіпін при Святому Престолі висловили свої думки щодо звернення Папи до дипломатичного корпусу. Представники держав погодилися із закликом Папи про необхідність формування правильного розуміння прав людини, більшої поваги до релігійної свободи, необхідності інвестувати більше коштів в освіту. Особливу увагу учасники дискусії звернули на важливість мирного співіснування між людьми і народами. Одним з результатів дискусії стала згода послів щодо існування фундаментальної потреби в уважному слуханні слів Понтифіка, що стосуються відповідальності за народи, що переживають труднощі.

 

2012 став для Святого Престолу роком укладання важливих дипломатичних угод, що стосуються різних етапів співробітництва з країнами: від встановлення дипломатичних відносин до поглиблення співпраці. На сьогоднішній день Святий Престол підтримує дипломатичні відносини з 179 країнами, крім того з Європейським Союзом, Суверенним Мальтійським Орденом і Організацією звільнення Палестини. Крім того, Святий Престол представлений в ряді міжнародних та міжурядових організацій серед яких: ООН, ОБСЄ, МАГАТЕ та інші.

 

7 січня Святійший Отець через "Твіттер" звернувся до віруючих з проханням про молитву за мир у Сирії. Понтифік поділився своїм болем за терпіння сирійського народу і закликав сприяти захисту свободи совісті.

 

Вівторок. Папа надіслав відеопослання учасникам конгресу в Камбоджі, присвяченого II Ватиканському Собору. Бенедикт XVI підкреслив винятковість події і підтримав «із задоволенням» ініціативу проведення форуму, на якому будуть представлені перші в історії переклади на камбоджійську мову соборних документів і Катехизму Католицької Церкви, що «дозволить краще зрозуміти вчення Церкви».

 

Середа. На загальній аудієнції, в середу 9 січня, Святіший Отець говорив про те, що таїнство Воплочення є «нечуваним реалізмом Божої любові». «Цей спосіб Божого діяння є також стимулом призадуматися над реалізмом нашої віри, яка не повинна обмежуватися виключно сферою почуттів, емоцій, але повинна входити в конкретний вимір нашого існування», – наголосив Бенедикт XVI. Іншим аспектом, на який звернув увагу Папа, є звичай обмінюватися на Різдво подарунками. Іноді це може бути просто звичний жест, але часто він є вираженням почуттів, знаком любові. Концепція дарування присутня в самій літургії Різдва і пригадує нам про «первісний різдвяний подарунок», тобто про те, що Бог, ставши тілом, бажав стати дарунком для людей, дав нам Себе Самого. «Дорогі друзі, – сказав на завершення Бенедикт XVI, – у цьому періоді роздумуймо над великим та чудесним багатством таїнства Воплочення, дозволяючи на те, щоб «Господь нас просвітлював та дедалі більше перемінював згідно з образом Свого Сина, Який став людиною задля нас».

 

Після більш ніж семи років понтифікату, Бенедикт XVI завершив першу серію особистих зустрічей зі своїми співробітниками. За час після вступу на Престол св. Петра в квітні 2005 року він прийняв всі єпископські групи з цілого світу для особистої бесіди про «ситуації на місцях». Останньою в листопаді стала делегація французької єпископської конференції, повідомив секретар Конгрегації у справах єпископів, архиєпископ Лоренцо Балдісера. Навесні з представників 227 італійських єпархій почнеться друга серія зустрічей.

 

Спроби повернути Братство св. Пія X до повної єдності  з Католицькою Церквою зайшли в глухий кут. Отець Федеріко Ломбарді відхилив заяву єпископа-лефевриста Бернара Феле, який закликав вважати юдеїв «ворогами Церкви». Голова Прес-центру Святого Престолу висловив «глибоку прихильність Церкви до діалогу з юдаїзмом». Це сталося також і тому, що єпископ Феле не погоджується підписати Преамбулу, одним з пунктів якої є визнання з боку лефевристів навчання II Ватиканського Собору.

 

Четвер. 10 січня Бенедикт XVI прийняв на аудієнції першу групу італійських єпископів, які прибули до Ватикану в рамках візиту «ad limina Apostolorum». Святіший Отець зустрівся з єпископами регіону Лаціо на чолі з Вікарієм  Римської єпархії, кардиналом Агостіно Валліні.

 

Субота. В суботу у Ватикані повідомлено про те, що Папа Бенедикт XVI призначив Преосвященного владику Даниїла Козлінського, Апостольського Адміністратора вакантного осідку української греко-католицької Єпархії Покрова Пресвятої Богородиці в Буенос-Айресі (Аргентина), Апостольським візитатором для українців візантійського обряду, що проживають в Уругваї, Парагваї, Чилі та Венесуелі.

 

З приводу Всесвітнього дня мігранта та біженця, який відзначатиметься 13 січня, кардинал Антоніо Марія Вельйо, голова Папської ради душпастирства мігрантів і подорожуючих, засудив драматичну ситуацію в Сирії. Також кардинал Вельйо розповів про проблеми міграції в глобальному масштабі. За його словами, сьома частина населення планети, близько 1 млрд. чоловік, мала міграційний досвід. У зв'язку з цим він закликав суспільство сприяти кращій інтеграції мігрантів і біженців, бути більш гостинними і відкритими.

 

Неділя. 13 січня у Сикстинській каплиці Ватиканського палацу Папа Бенедикт XVI очолив Літургію, на якій охрестив немовлят, які народилися в сім’ях ватиканських працівників. За словами Папи, євангельська розповідь про Хрищення Ісуса в Йордані показує «шлях пониження та упокорення, який Божий Син вільно обрав, щоб сповнити задум Отця». Ісус, не маючи гріха став серед грішників для того, щоб засвідчити людям, що Бог є «солідарним з нами, з нашими зусиллями навернутися, відкинути егоїзм, зректися своїх гріхів», а це для того, щоб сказати нам, що «якщо приймемо Його до свого життя, Він здатний піднести нас та привести до висот Бога Отця». «Дорогі батьки, – звернувся Бенедикт XVI, – просячи Хрищенння для своїх дітей, ви виявляєте та свідчите вашу віру, радість з буття християнами та з приналежності до Церкви. Це радість, що випливає з усвідомлення отримання великого дару від Бога – віри, дару, якого ніхто з нас не міг заслужити, але який даний нам безкорисливо, і на який ми відповіли своїм: так». Звертаючись до хресних батьків, Святіший Отець пригадав про їхнє відповідальне завдання підтримувати батьків у вихованні дітей, допомагаючи їм передавати істини віри та свідчити євангельські цінності.

 

«Дорогі брати і сестри - вітав віруючих Папа перед молитвою «Ангел Господній». - У цю неділю, після урочистості Богоявлення, завершується літургійний період Різдва: час світла, світла Христа, що як нове сонце з'явився на горизонті людства, розсіює темряву зла і невігластва. Сьогодні ми відзначаємо свято Хрещення Господнього. Сенс цього вчинку Божого приниження можна виразити одним словом: любов, яка є ім'ям самого Бога.» Євангелист Лука розповідає, що коли Ісус, прийнявши хрещення, "молився, розкрилося небо, і Дух Святий в тілесному вигляді, як голуб, зійшов на Нього, і голос із неба залунав: «Ти Син Мій Улюблений, Тебе уподобав Я» (3,21-22). Цей Ісус є Сином Божим, який повністю занурився у волю любові Отця. Цей Ісус є тим, який помре на хресті і воскресне силою того ж Духа, який зараз сходить на Нього, і Його освячує. Цей Ісус це нова людина, яка хоче жити як Син Бога, значить в любові; людина, яка викриває зло у світі, обирає шлях смирення і відповідальності, вирішила применшити себе саму, але віддати своє життя заради правди і справедливості. Бути християнином означає так жити, але таке життя пов'язане з відродженням: відродитися з висот, через Бога, через благодать. «Нехай кожен християнин, в цьому Році Віри, відкриє заново красу того, що він народився з висот, завдяки любові Бога, і живе так, як Його справжнє дитя», - на кінець побажав Папа.

 

До вашої уваги пропонуємо Послання Святішого Отця з нагоди Всесвітнього Дня мігранта та біженця на 2013 рік.

 

Також рекомендуємо вам почитати Послання Папи Бенедикта XVI на ХХІ Всесвітній День хворого 11 лютого 2013.