//

"Мігранти є носіями віри та надії"

Таку думку висловив Святіший Отець Бенедикт XVI в своєму посланні з нагоди Всесвітнього дня мігранта та біженця, який відзначається сьогодні в Католицькій Церкві. Звертаючись до присутніх паломників під час недільної молитви "Ангел Господній" з вікна Апостольського палацу, папа нагадав про основні проблеми міграції та закликав християн "бути гостинними по відношенні до мігрантів". Серед паломників на площі Святого Петра у Ватикані були і представники українських громад Риму, які після молитви спільно заколядували біля різдвяного вертепу.


У цьогорічному посланні Бенедикт XVI зосередив увагу на темі інтеграції мігрантів у нове середовище. З одного боку, за його словами, суспільство повинно бути відкритим та гостинним до мігрантів та біженців, однак нагадав, що і самі мігранти повинні "проявити свої професійні дані, відкрити багатство своєї соціальної та культурної спадщини, а одночасно і свідчення віри, яке надихає спільноти давньої християнської традиції до зустрічі з Христом та пізнання Церкви". Аналізуючи небезпеки, які трапляються на дорозі мігрантського життя, папа також зазначив, що "кожен має право жити там, де вважає, що його здібності та проекти зможуть бути реалізованими..., однак перед правом емігрувати є також право не емігрувати, тобто мати можливість залишитися на своїй землі".


"Цьогорічне послання Святішого Отця порушує багато важливих аспектів мігрантського життя. З одного боку, папа промовляє до тих спільнот, куди прибувають мігранти та біженці, закликаючи їх бути гостинними та поважати їхню людську гідність, а з іншого боку, звертається і до самих мігрантів з настановою поважати цінності того середовища, у яке вони потрапляють," - зазначив Пасторальний координатор для українців греко-католиків в Італії о. Марко Семеген.


Додамо, що послання Папи з нагоди Всесвітнього дня мігранта та біженця проголошується вже восьмий рік поспіль з метою захисту прав мігрантів та привернення уваги міжнародної спільноти до актуальних проблем міграції.

 

Прес служба УГКЦ в Італії