//

Відвага та покора віри (Octava Dies)

У черговому випуску редакторської рубрики «Octava Dies» Генеральний Директор Радіо Ватикану роздумує на проповіддю, яку Святіший Отець виголосив у неділю, 6 січня 2013 р., під час Служби Божої в базиліці святого Петра з нагоди свята Богоявлення Господнього та свячення чотирьох єпископів.

 

«Шукання істини було для них важливішим, аніж насмішки світу, на перший погляд, розумного», – так казав Папа Бенедикт XVI у проповіді з нагоди Епіфанії, роздумуючи над сміливістю східних волхвів та застосовуючи ці роздуми до місії нововисвячених єпископів, які сьогодні часто змушені іти проти течії, тому що «смирення віри, вірити в руслі віри Церкви всіх часів, завжди перебуватиме у конфлікті з панівною інтелігентністю». Ніщо не стоїть на перешкоді тому, щоб розширити значущість цієї промови.

 

Папа, у дійсності, далі зазначав, що «широко поширений сьогодні агностицизм має свої власні догми і є нетерпимим до того всього, що його підважує». Протистояння панівним орієнтирам вимагає відваги, «мужності», – як каже Папа Бенедикт XVI. Актуальність цих слів не потребує багатьох коментарів, зважаючи на безліч можливих прикладів. Але не менш важливим є те, що Папа додає, кажучи: «ця хоробрість чи міць не полягає в тому, щоб наносити насильні агресивні удари, але дозволити, щоб нас ударили та не поступатися домінуючим думками». І хоч конкретні способи, якими різні члени та складові частини церковних громад муситимуть щоразу якомога краще намагатися діяти згідно зі своїми завданнями в особливих ситуаціях, в яких перебуватимуть, Папа дає усім фундаментальний урок євангельського духа, суттєву запоруку християнського свідчення.

 

У дійсності, слід справді зробити усе можливе для того, щоб зі слів та вчинків було зрозуміло, що те, чого Церква шукає, йдучи за істиною, не є переважання її інтересів чи її особливого бачення, але справжнє добро кожного й усіх. Тому що Бог, а отже – і Церква, любить всі свої створіння та бажає, щоб усі вони жили у повноті. І це слід безстрашно звіщати. Папа підсумовує: «Богобоязливість визволяє від страху перед людьми. Вона вчиняє вільними!»

 

Джерело: Радіо Ватикан