//

"У Різдві Творець приводить до себе ціле створіння" – Папа Бенедикт XVI

Хоч свято Різдва чи то за Григоріанським, чи за Юліанським календарем вже пройшло, однак, Святіший Отець Бенедикт XVI у своїх промовах повертається до цієї ключової події, яка змінила хід людства. В своїй черговій промові, під час загальної аудієнції 9 січня 2013 року, Папа закликав усіх вірних в черговий раз зосередитись на Таємниці Втілення, в якій, за словами Понтифіка, сам Господь, Творець Всесвіту дарує самого себе нам – Людству.

 

Різдво – свято дарування, – це має свої літургічні підвалини: Бог, беручи на себе людське тіло, забажав подарувати себе людям, подарувати себе кожному з нас, пояснює Святіший Отець, додаючи, що цю практику дарування запозичив секуляризований світ. Насправді, дарувати щось матеріальне, якісь подарунки рідним та близьким – гарний жест уваги, проте від недостатній сам по собі, якщо з подарунком, той, хто дарує, не дарує частинку себе. Бенедикт XVI, роздумуючи над природою дару, наголошує що "дарунок має свою цінність не через те, наскільки він дорогий, чи ні, а через те, наскільки людина, за прикладом самого Бога, який дарував не щось, а Когось, зуміє подарувати частинку себе".

 

Різдво є чудовим прикладом для кожного з нас, тому що в ньому Господь подарував себе Людсву в своєму Єдинородному Сині. Цією важливою думкою Святіший Отець підштовхує всіх вірних до висновку, що реалізовувати любов у житті ми повинні цілісно, дбаючи про наших ближніх за прикладом Ісуса, життя якого протікало як життя повноцінної людини. Саме тому приклад життя Ісуса Христа заохочує всіх християн задуматись над своєю вірою і перевірити чи наш спосіб життя відповідає нашій віри.

 

Останнім елементом, який проаналізував Святіший Отець у своїй промові стосується гармонії між розповіддю про створення в Старому та Новому Заповітах. "Вічний та нескінченний Бог, – пояснив Понтифік, – об’явився в обмеженій людській природі, як своєму створінні, для того, щоб привести людину і ціле створіння до Себе".

 

На завершення Папа сказав, що "в цій Дитинці, Сині Божому, можемо побачити справжнє обличчя не лише самого Бога, але також людської істоти".

 

Інформаційна служба Бюро УГКЦ з питань екології