//

Тижневий огляд: Папа і Апостольський Престіл (02.01 – 06.01.)

Середа. У середу, 2 січня, на початку загальної аудієнції Святіший Отець поставив питання «Звідки походить Ісус?». За словами Папи, в усіх чотирьох Євангеліях відповідь на це запитання чітка: Ісус походить від Небесного Отця. Ми це визнаємо, щоразу проказуючи молитву «Вірую». «Згадане ствердження Символу Віри, – зауважив Святіший Отець, – не стосується вічного Божого буття, а радше, розповідає нам про дію, в якій беруть участь три Божі Особи, і яка здійснюється з Діви Марії. Без Неї входження Бога в історію людства не осягнуло би своєї мети, і не сталося б того, що є центральним у нашому визнанні віри: Бог є Богом-з-нами. Ось чому Марія невід’ємно належить до нашої віри в Бога, Який діє, Який входить в історію». «Стоїмо перед обличчям великого та зворушливого таїнства, яке святкуємо в цьому різдвяному періоді: Божий Син діянням Святого Духа воплотився в лоні Діви Марії. Це – звістка, яка звучить завжди по-новому та приносить з собою надію і радість до нашого серця, бо щоразу дарує нам впевненість у тому, що навіть і тоді, коли часто почуваємося слабкими, убогими, безсилими перед труднощами і злом у світі, Божа могутність завжди діє та довершує чудеса якраз у слабкості. Нашою силою є Його благодать», – сказав Бенедикт XVI.

 

Після першої в цьому році загальній аудієнції 2 січня Бенедикт XVI помістив черговий запис у своєму мікроблозі в «Твіттері»: «Якщо ми повністю довіримося Господу, все змінюється. Ми - діти єдиного Отця, який любить нас і ніколи не залишить!»,- запевнив Папа своїх читачів у соціальній мережі.

 

Четвер. Префектура Папського Дому оприлюднила приблизні дані про участь вірних в аудієнціях та літургійних відправах, проведених Папою Бенедиктом XVI протягом минулого року. В цих зустрічах взяли участь понад 2 мільйони 350 тисяч людей.

 

П’ятниця. Архиєпископ Клаудіо Марія Челлі, голова Папської ради з засобів масової комунікації, розповів, що повідомлення, які публікуються у «Твіттері», Святіший Отець затверджує особисто. За словами єрарха Бенедикт ХVI через «Твіттер» отримує багато повідомлень від молоді і літніх людей з усіх континентів. До Святішого Отця надходять твіти різного характеру. Звичайно серед них бувають також іронічні і критичні. Однак для Бенедикта XVI це не є несподіванкою. «Якщо Папа висловив бажання вступити в діалог з сучасною людиною (...) існують ризики з цим пов'язані, які потрібно прийняти.» - сказав ієрарх.

 

Субота. 5 січня Бенедикт XVI призначив нового апостольського нунція в Єгипет французького архиєпископа Жан-Поля Айме Габеля, який до цього був  Апостольським нунцієм в Ісламській Республіці Іран.

 

Неділя. У неділю, 6 січня, Папа Бенедикт XVI очолив Святу Месу в базиліці Святого Петра у Ватикані з нагоди урочистості Богоявлення Господнього, під час якої уділив свячення чотирьом єпископам – новопризначеному Секретареві Конгрегації Католицької Освіти Вінченцо Дзані, новопризначеному Префектові Папського Дому, своєму секретареві Ґеорґу Ґенсвайну та двом апостольським нунціям. Розділити радість зі своїм колишнім колегою прибув архиєпископ Мечислав Мокшицький, Львівський митрополит латинського обряду, який перед призначенням до Львова був секретарем блаженного Івана Павла ІІ та кілька років – Папи Бенедикта XVI.

 

Після закінчення Літургії, з вікна своєї приватної бібліотеки Понтифік окремо привітав з Христовим Різдвом вірних Східних Церков, які дотримуються юліянського календаря. Вселенський Архиєрей сказав: «Дорогі брати й сестри! Завтра Церкви Сходу, які дотримуються юліанського календаря, святкуватимуть Господнє Різдво. У радості спільної віри звертаю до них найщиріші побажання миру разом із особливою згадкою в молитві».

 

Перед молитвою «Ангел Господній» Святіший Отець прокоментував Євангельське читання про прихід до новонародженого Ісуса трьох царів. Під час Різдва, перед Ісусом, ми бачимо віру Марії, Йосипа та пастухів; а в свято Богоявлення (6 січня) , ми бачимо віру мудреців, що прибули зі Сходу, щоб поклонитися королю юдеїв. Діва Марія разом зі своїм чоловіком, являють собою «корінь» Ізраїлю, «залишок» оголошений пророками, з якого повинен був прорости Месія. Мудреці являють собою народи, цивілізації, культури, релігії, які знаходяться на шляху до Бога, в пошуку Його Царства спокою, справедливості, правди і свободи. На початку є один центр, який перш за все виражений в особі Марії, «дочки Сіону»: центр Ізраїлю, народу, який знає і має віру в того Бога, який відкрився Патріархам протягом історії. Віра Марії стала образом і моделлю віри Церкви, Народу Нового Завіту. Але цей народ, від самого свого початку був повсюдним, і це ми бачимо сьогодні в особі мудреців, які прибули до Вифлеєму, йдучи за світлом зорі і вказівками Святого Письма, - зазначив Папа.

 

У 2012 р. Папська рада з міжрелігійного діалогу приділяла головне значення продовженню діалогу з мусульманами, про це повідомив голова цієї дикастерії, кардинал Жан Луї Торан. Єрарх зазначив, що «на жаль, деякі релігійні меншини, використовують релігію для виправдання застосування ними насильства». Він розповів про існуючі в деяких країнах тенденції встановлення ісламських законів, навіть силою, що створює небезпеку не тільки для власного суспільства, але також для всього світу.