//

Папа перед "Ангел Господній" 6 січня: народ Нового Завіту - повсюдний

 "Мудреці являють собою народи, цивілізації, культури, релігії, які, можна сказати, знаходяться на шляху до Бога, в пошуку Його Царства спокою, справедливості, правди і свободи", - сказав 6 січня Бенедикт XVI перед традиційною недільною молитвою "Ангел Господній" на площі св. Петра. Звертаючись до зібраних вірних, Святіший Отець роздумував про образи євангельських волхвів, які прибули в скромну Вифлеємську печеру, щоб вітати новонародженого Христа.

 

Дорогі брати і сестри! Сьогодні ми відзначаємо торжество Богоявлення, його з’явлення людям, в той час, як багато Східних Церков, згідно юліанського календаря святкують торжество Різдва Христового. Ця невелика особливість, яка пов'язує два моменти, показує, що це Немовля, народжене в скромності Вифлеємської печери, є світлом світу, яке скероване до всіх народів. Такий підхід дає можливість роздумати також з точки зору віри: з одного боку, під час Різдва, перед Ісусом, ми бачимо віру Марії, Йосипа та пастухів; сьогодні, в свято Богоявлення, ми бачимо віру мудреців, що прибули зі Сходу, щоб поклонитися королю юдеїв.

 

Діва Марія разом зі своїм чоловіком, являють собою "корінь" Ізраїлю, "залишок" оголошений пророками, з якого повинен був прорости Месія. Мудреці являють собою народи, цивілізації, культури, релігії, які, можна сказати, знаходяться на шляху до Бога, в пошуку Його Царства спокою, справедливості, правди і свободи. На початку є один центр, який перш за все виражений в особі Марії, "дочки Сіону": центр Ізраїлю, народу, який знає і має віру в того Бога, який відкрився Патріархам на протязі історії. Ця віра досягла свого виконання в Марії, в повноті часу; в ній, "щасливій, тому що повірила", Слово стало плоттю, Бог "з'явився" у світі. Віра Марії стала образом і моделлю віри Церкви, Народу Нового Завіту. Але цей народ, від самого свого початку був повсюдним, і це ми бачимо сьогодні в особі мудреців, які прибули до Вифлеєму, йдучи за світлом зорі і вказівками Святого Письма.

 

Св. Лев Великий стверджував: "Одного разу Аврааму було обіцяно незлічиме потомство, яке повинно було народитися не від тіла, але від сили віри" (Discorso 3 per l'Epifania, 1: PL 54, 240). Віру Марії можна порівняти з вірою Авраама: це новий початок тої обіцянки, того незмінного Божого плану, який сьогодні знаходить своє повне завершення в Ісусі Христі. Світло Христа, таке чисте і сильне, що робить зрозумілою, як мову космосу, так і мову Писань, і таким чином, всі ті, хто як мудреці відкриті на правду, можуть визнати її і відправитися споглядати Спасителя світу. Ще говорив св. Лев: "Увійди, увійди в сім'ю патріархів велике множество людей ... Всі народи ... нехай поклоняться Творцеві всесвіту, і Бог, нехай стане відомий не тільки юдеї, але всій землі "(Там само). У цій перспективі ми можемо побачити також єпископські свячення, які я мав радість звершити сьогодні вранці в базиліці св. Петра: два нових єпископи залишаться на службі Святого Престолу, а інші два відправляться, щоб бути папськими представниками в  інших країнах. Молімося за кожного з них, за їхнє служіння, щоб світло Христа просвітлювало весь світ ».

 

Після марійської молитви Бенедикт XVI нагадав, що 6 січня в Італії відзначається День святого дитинства, який присвячений дітям, що задіяні в розповсюдженні Євангелія, щоб допомагати своїм одноліткам і тим, хто перебуває в потребі. "Дорогі діти, дякую вам і підтримую: несіть всім любов Бога!", - Побажав Папа.

 

За матеріалами http://be.radiovaticana.va