//

Бенедикт XVI визначив проблеми сучасної дипломатії

7 січня Бенедикт XVI зустрівся з представниками дипломатичного корпусу, акредитованого при Святому Престолі. Такі зустрічі відбуваються щороку після свят Різдва Христового та Нового року.

 

Лейтмотивом цьогорічного послання став заклик до сприяння миру на планеті. Понтифік торкнувся великого спектру актуальних тем, які турбують Апостольську Столицю і його особисто. Він згадав про страждання людей в гарячих точках, презирство до фундаментальних людських прав та їх неправильне розуміння, необхідність інвестування в освіту, особливо народів бідних країн. Особливу увагу Папа звернув на необхідність сприяння примиренню в Сирії та надання гуманітарної допомоги сирійському народові, який упродовж тривалого часу страждає від збройного конфлікту. Також Святіший Отець нагадав про необхідність допомоги у вирішенні арабо-ізраїльського конфлікту. "У зв'язку з визнанням Палестини країною-спостерігачем ООН я відновлюю мій заклик, щоб за допомогою міжнародного співтовариства, ізраїльтяни і палестинці діяли на користь мирного співіснування в контексті двох суверенних країн, в яких повага до справедливості і законних бажань обох народів будуть захищені і гарантовані. Єрусалиме, стань тим, що означає твоє ім'я! Містом спокою, а не роздорів; пророцтвом про Царство Боже, а не посланням нестабільності та протистояння!", - закликав Святіший Отець. Він висловив також свою стурбованість ситуацією в Іраку, Північній і Центральній Африці.

 

Іншою темою, на яку звернув увагу Понтифік, стала необхідність захисту фундаментальних прав людини, в першу чергу права на життя на всіх його етапах. Папа позитивно відгукнувся про прийняту у січні 2012 р. резолюцію Парламентської Асамблеї Ради Європи про заборону евтаназії, яка була визначена як "свідоме вбивство, дія або бездіяльність людини в стані залежності". Одночасно Понтифік з жалем відзначив, що протягом минулого року в деяких країнах з сильними християнськими коріннями, були легалізовані аборти.

 

"Аборт, який розглядається в якості цілі чи засобу, важко суперечить моральному праву", - сказав Папа. Говорячи про поширене поверхневе розуміння прав людини, Бенедикт XVI зазначив, що їх "не рідко плутають з роздратованою маніфестацією автономної людини, яка стає самодостатньою, більше не відкритою на Бога та інших, але зосередженою на собі самій в спробі задовольнити власні потреби".

 

Крім сприяння миру через захист прав людини, на думку Святішого Отця, важливо сприяти освіті та вихованню людей. За його словами, недолік виховання привів до економічної кризи. "Криза розвинулася тому, що часто надмірно абсолютизувався прибуток, замість роботи", - сказав Бенедикт XVI, додавши, що "необхідно вчити протистояти спокусам особистих короткочасних вигод, щоб орієнтуватися насамперед на загальне благо". "Крім того, важливо виховувати лідерів, які в майбутньому очолять національні та міжнародні суспільні установи", - зазначив Папа. "Ясно, що для справедливості не досить тільки хороших економічних моделей, хоча вони і є необхідними. Справедливість реалізується лише якщо є справедливі люди! Будувати мир, означає перш за все вчити людей боротися з корупцією, злочинністю, виробництвом і торгівлею наркотиків, знищувати роздори і напруженість, які народжують ризик заворушень у суспільстві, загрожують розвитку та мирному співіснуванню", - зазначив Папа.

 

Ще однією загрозою миру Святіший Отець вважає маргіналізацію релігії в суспільному житті і напади на релігійну свободу. Папа закликав дипломатів сприяти примиренню між народами через діалог і навів приклад угоди між Польським Католицьким Єпископатом і Московським Патріархатом.

 

Крім того, Бенедикт XVI нагадав, що дипломатія Ватикану ґрунтується на любові, яка реалізується в різних конкретних сферах діяльності Церкви на планеті.

 

За матеріалами be.radiovaticana.va