//

Тижневий огляд: переслідування християн (31.12.12 - 06.01.13)

31 грудня з’явилося повідомлення про те, що на Різдво Архиєпископ Кадуни на півночі Нігерії висловив прощення Католицької Церкви для фундаменталістів з угрупування Боко Харам. «Ми хочемо вибачити їм, бо Ісус Христос народився як Той, хто приносить мир», – зазначив Архиєпископ Метью Ндагосо. Він підкреслив, що прощення є однією з причин для святкування Різдва.

 

1 січня повідомляється, що у Нігерії бойовики знову напали на християнську церкву, застреливши 15 чоловік. Про це заявив представник надзвичайної служби країни Мохамед Канар. За його даними, озброєні люди увірвалися в церкву в місті Чібок на північному сході країни під час недільної служби і відкрили вогонь.

 

За даними 2 січня читаємо, що  монахиня Агнес-Маріам де ла Круа, настоятелька монастиря Святого Якова, розташованого між Дамаском і Хомсом, звинуватила західні країни в підтримці ісламських екстремістів в Сирії.

 

Саудівська релігійна поліція взяла штурмом будинок у провінції Ель-Джауф, затримавши більше 41 учасника святкування Різдва Христового. В Саудівській Аравії, де не визнаються інші релігії, крім ісламу, заборонені будь-які суспільні заходи, пов'язані зі святкуванням Різдва Христового, але в цей же  час нічого не говориться про заборону святкувати в приватному порядку.

 

На території коптської церкви поблизу лівійського міста Місурата стався вибух. В результаті інциденту загинули двоє людей, ще двоє отримали поранення, всі вони були громадянами Єгипту. Reuters уточнює, що причиною вибуху стала саморобна бомба, яку невідомі кинули в адміністративну будівлю, що знаходиться біля церкви.

 

3 січня з’явилося повідомлення про те, що у В'єтнамі 14 католикам-правозахисникам загрожує страта за публікацію в Інтернеті інформації, що викриває корупцію в уряді. Їх звинувачують в порушенні 79 статті в'єтнамського Кримінального кодексу про «діяльність, спрямовану на підрив народної влади». Суд призначено на 6 січня.

 

Згідно з інформацією за 4 січня читаємо, щокитайські католики сподіваються, що завдяки реформі карного кодексу, яка почала діяти 1 січня цього року незабаром на свободу вийдуть ув’язнені протягом багатьох років без слідства і процесу єпископи і духовенство «катакомбної Церкви». У той же час, в церковних колах є і скептики, які вважають, що реформа змінить зовсім небагато у житті переслідуваних за вірність Папі вірних.

 

Італійського священика-місіонера о. Франко Лаудані, який упродовж 20 років працював серед пігмеїв в єпархії Вамба, вбили солдати Збройних Сил Демократичної Республіки Конго.

 

5 січня повідомляється, що з закликом забезпечити свободу віросповідання для послідовників усіх релігій, присутніх в Індонезії, звернувся до влади столиці ісламської країни митрополит  Джакарти. Архиєпископ Ігнатій Сухаріо Хардіоатмодіо нагадав про величезні труднощі, які мають усі, хто не є мусульманином, з будівництвом церков та інших культових споруд.

 

Іранська поліція заарештувала 50 новонавернених християн, які зібралися в житловому будинку в північному районі Тегерану, щоб відсвяткувати Різдво Христове.

 

Відповідно до інформації за 6 січня читаємо, що ситуація християн на Близькому Сході стає все більш складною. Про це в інтерв'ю радіо Ватикану  розповів Латинський Патріарх Єрусалиму Фуад Туаль. Єрарх закликав до міжнародної солідарності з маленькою релігійною громадою християн на Близькому Сході.

 

У Судані заарештовано двох священиків Коптської Церкви, які охрестили дівчину, що  відмовилася від ісламу.