//

Слово Митрополита Львівського на неділю перед Різдвом ГНІХ

Слово Митрополита Львівського
на неділю перед Різдвом ГНІХ

Євр 11,9-10;17-23; 32-40, Мт 1,1-25. Євр 1,1-12

 

Господь має свої плани над усіма людьми. Він керує видимим та невидимим світом, провадить усе своїм Провидінням чого тільки торкнулася його творча і всемогутня рука. Поза Богом немає нічого, щоб могло появитися у світі, бо він – єдиний Творець, незмінний, вічний, люблячий, якого незабаром у вічності зустрінемо віч-на-віч. Ніхто не знає вигляду Бога, бо він – дух, а ми живемо у тілі, тому й судимо часто про Господа по-тілесному.
Із читання про родовід Ісуса Христа у Євангелії святого Матея написано багато різних імен, з-поміж них знані святі, про яких говорив сам Христос: Давид, Авраам, Ісаак, Яків тощо. За добрими іменами скривається праведне життя, хоч часами й ці особи могли помилятися, але примирювалися з Богом, упокорювалися перед ним й визнавали його святість, велич, непомильність та його кінцеве рішення. Усі імена, які ми почули й багато інших, які нам знані, але не були тут перераховані, прирівнювали своє існування до одного імені: Ісуса Христа.

 

Він – Син Божий, Друга Особа Божа, наш Спаситель, що визволив увесь людський рід з-під гніту диявольських сил. До кого й чого можуть прирівнювати себе народи, які народилися після приходу Бога на світ у людському тілі? – Не до кого іншого, як тільки до нашого Спасителя, який відкрив кожній людині небо, вічну радість та вічне щастя, що його може здобути кожна людина, якщо тільки забажає.

 

Приємно чути імена тих осіб, які любили Бога, розмовляли з ним, корилися перед ним, вирішували усі свої справи із Господом! Цікаво було б знати теперішні роди чи імена осіб у світі та у нашій Україні, які вписувалися б у родоводи тих, хто були праведними та відданими Богу.? Хто би там засвітився чи зайняв місце із Президентів, міністрів, парламентарів, депутатів, вчених, викладачів, хто з єпископів, священиків, із простолюддя тощо. Усе це для нас тимчасова тайна, яка незабаром покажеться наяву і усі будемо знати праведність та чесність кожної людини. Часто станеться так, що погорджений і докучливий своїм проханням бродяга чи жебрак, буде стояти вище у Господніх очах від певного числа єпископів та священиків, від Президентів, міністрів, бізнесменів або вчених людей.? Як ствердив Христос: «І багато з перших стануть останніми, а останні – першими» (Мр 10,31). Може статися так, що я, як єпископ, до кого вірні ставляться з увагою та пошаною, у Божих очах заходжуся значно нижче своєю праведністю, від того «Олеся», який стоїть у нижній брамі при вході на територію нашого собору й просить коштів з простягнутою рукою для хворого сестрінка? Можливо, багато бідних та злидарів, хворих й погорджених пенсіонерів, перевищують своєю праведністю Президентів, міністрів, вчених та вельможних осіб? У цьому випадку останнє та вирішальне слово – не за єпископом, не за Президентом чи жодною іншою людиною, лише за Всевишнім, який безвідклично твердить: «Я - Альфа і Омега, початок і кінець - говорить Господь Бог, хто єсть і хто був і хто приходить, Вседержитель» (Од 1,8). Господь стверджував, що люди й усякі їхні творіння минуться: «Небо й земля пройдуть, слова ж мої не пройдуть» (Мр 13,31). Орієнтир завжди на Бога та на його правдивий суд!

 

У світі багато людей захоплюються різними співаками, а із них, між іншими, які побували минулого року в Україні із своїми виступами: Мерілін Менсон та Мадонна Луїза Вероніка Чікко́не, знана Мадонна. Щось, також і ці особи, як усі інші записують у свій родовід? Не відомо, бо кожна особа записує у своє життя та у свій родовід позитивні та негативні історії.

 

Мерілін Менсон відомий, насамперед, як сатаніст, що поганить усі святі місця, особливо, своїм співом ті, де проповідував й зустрічався блаженний Папа Іван-Павло II-гий з молоддю світу. В нашому краю багато-хто захоплюються такою особою та її підривною діяльністю християнства? Невідомо чому? Так у минулому році пропагувався його виступ та квитки на поганський спів? Хто запрошує такого співака та, які особи дають дозвіл на виступ? А сатанізм пояснюється як ряд світоглядів і вірувань, в яких образ Сатани трактується як позитивний символ могутності і свободи. Такий співак збирає велику кількість молодих людей, що його підтримують у пропаганді зла. Або співачка Мадонна, яка належить до духовного вчення каббала. Теж приїжджала минулого року в Україну, зібралося багато молоді на її виступ. На таких виступах вона поводить себе дуже вільно, показувала сідниці, а молодь, замість реагувати «ганьба», плескала у долоні та прихильно гуділа.  Ця співачка добре відома використанням у своїй творчості політичних, сексуальних, релігійних образів, через що часто зазнавала різкої критики. А каббала – «наука», яка більше нагадує чергову філософську течію з власним розумінням сенсу буття, зі своїми шляхами досягнення ідеалу, мудрості, морального задоволення. Ця наука не провадить до Бога та вічного щасливого життя, навпаки, спрямовує людей на поганський шлях життя. Складається враження, що до цієї науки звертаються ті, хто не знайшов себе у цьому житті, вони намагаються якось компенсувати втрачений час, виправдовуючись кабалістичними настановами. Такі особи часто витрачають гроші на зацікавлені клуби своєї течії, а їх можна було б скерувати на допомогу голодним та хворим.

 

Кожна людина чинить певний вклад у свій родовід і найкращий це тоді, коли вона прямує шляхом життєвої правди, тобто, служить щиро Богу, зростає у вірі й любові до нього, покладається на його Провидіння, любить ближніх, кається й направляє своє життя на дорогу Господньої правди. Похвала тим людям, кого згадував Ісус Христос, які здобули щастя у вічності, якого не втратять ніколи.

 

Ми з вами, теж маємо вибір і можемо стати в ряди тих, хто вірно служив Богові, хто боровся проти зла, хто були вірними синами та дочками предвічного Бога. Ми ходимо у церкву, слухаємо науки Господньої, молимося до Бога та святих у небі, чинимо діла милосердя - стараймося, щоб витривати у доброму до кінця нашого життя. Вписуймо наші імена у родовід праведників через покаяння та вірне служіння небесному Отцеві. Приймаймо народженого Христа як нашого Бога та Спасителя світу! Радіймо разом із святою Церквою, бо: «Нині гряде Діва до Вифлиєму народити Христа, який плоттю стає немовлям; Христа, що з волі своєї зубожів; Христа, що став видимим: нехай радіють небо і земля» (Утреня нед. перед Різдвом Христа, ірм. п.1).


+ Ігор
Митрополит Львівський УГКЦ

6 січня 2013 р.Б. Архикатедральний Собор Святого Юра

 

Джерело: www.ugcc.lviv.ua