//

Кардинал Кох закликає відкрити правдиву спадщину Собору для літургічної реформи

«Питання літургічної реформи сильно пов’язане з властивою інтерпретацією ІІ Ватиканського Собору» - сказав у інтерв’ю для австрійського католицького порталу кардинал Курт Кох. Глава Папської Ради в справі єдності християн звернув увагу на поширену сьогодні «девальвацію» терміну «реформа».

 


«Тут маємо справу з принциповою альтернативою» - зауважив кардинал, на думку якого треба запитати, чи у реформі йдеться про розірвання зв’язку з попередньою історією і створення чогось зовсім нового, що не ототожнюється з тим, що мало бути зреформоване. Чи, згідно з етимологічним значення терміну «реформа», її належить як віднайдення первинної форми літургії згідно Традиції Церкви.

 


Нажаль, пособорова реформа літургії дуже часто була пов’язана і впроваджувана в життя як розірвання х минулим – вважає кардинал. Таку ж думку висловлював і Папа Бенедикт XVI, ще будучи кардиналом. «Позитивно розуміючи суть, йдеться про нове пробудження справжньої спадщини Собору, щоб вона була плідною у сьогоднішній ситуації Церкви, – пояснив кардинал Кох. – Перед Собором був літургічний рух, який вніс зрілі плоди в соборові наради. Так і сьогодні Святіший Отець бачить потребу нового літургічного руху, який, очевидно, розуміє в світлі ширшої Традиції літургії».

 

За матеріалами: radiovaticana.va