//

Альтернативний меморандум німецьких студентів

Студенти богослів’я і молоді випуски богословських німецькомовних факультетів виступили проти опублікованого минулого місяця так званого меморандуму німецьких професорів богослів’я. Ініціатива молодих богословів виникла в Університеті Відня і має назву „Меморандум плюс свобода”. Студенти пишуть в ньому, що розчаровані помилковим аналізом своїх професорів.

 

Пов’язування кризи в Церкві з минулорічним педофілійним скандалом мало на меті виключно публічне обговорювання – стверджують студенти в своєму заклику. Вони критикують своїх професорів за припущення, що педофілійні випадки священиків випливали з сексуальної етики Церкви. Студенти пишуть, що це був помилковий аналіз, бо загально відомо, що злочини такого типу трапляються і в інших середовищах та професіях.

 

Молоді богослови підтвердили, що в меморандумі професорів богослів’я не побачили Церкву, яку щодня бачать і з якою співпереживають. На їх думку, Меморандум має на меті в основному реформу церковних структур, але в ньому бракує посилання на Ісуса Христа. Одна з ініціаторів студентського заклику, Юстина Околовіч, зазначає, що ініціатива студентів не мала на меті критикувати власних професорів.

 

„Те, що говориться в медіа, могло скласти в багатьох людей враження, що думка професорів з їх меморандумом представляє все богослів’я – сказала студентка Ватиканському Радіо. – Тому ми хотіли заперечити. Меморандум є їх точкою зору, але не всього богослів’я”.

 

Студентський „Меморандум плюс свобода” не є єдиною відповіддю на контроверсійний меморандум професорів богослів’я. Петицію „Pro Ecclesia” підписало вже близько дев'яти тисяч духовенства і мирян.

 

За матеріалами Radio Watykańskie