//

Міжамериканський Суд у справах людини заявив, що ембріон не можна вважати особою

"Плачевним прикладом ідеології культури смерті" назвала Єпископська конференція Коста-Рики рішення Міжамериканського Суду у справах людини (CIDH), що критикує Коста-Рику за заборону запліднення in vitro.


22 грудня судді заявили, що "ембріон не можна визнати особою", і що зачаття відбувається лише "в той момент, коли ембріон потрапляє в матку". На їх думку, захист права на життя "не є абсолютним, а швидше поступовим і зростає разом із розвитком".


Зі свого боку, єпископи Коста-Рики підкреслили, що вирок "суперечить природному праву і юдейсько-християнському принципу гідності людини, заперечуючи на теорії і практиці трансцедентну гідність людини".


Директор бюро у справах Латинської Америки в Інституті дослідження населення (Population Research Institute) в США, Карлос Поло вважає, що така постанова трибуналу вплине на конституційну і законодавчу ситуацію життя від зачаття в деяких країнах цього регіону, оскільки відкриває проабортивним організаціям можливість проводити діяльність щодо зміни законодавства.


В жовтні 2012 року 75 організацій захисників життя з Латинської Америки та Європи звернулись із відкритим листом до CIDH, в якому висловили підтримку Коста-Риці і її праву заборонити in vitro. В листі вони вказали, що ця країна має право обороняти життя людського ембріону, відкидаючи техніки запліднення in vitro, що приводить до знищення ембріонів.


Професор міжнародного права Лігія М. де Хесус із Школи законодавства "Аве Марія" у Флориді вказала на "особисте упередження" суддів CIDH, яке порушує їх неупередженість і добру волю в справі in vitro і може стати приводом для виключення їх із розгляду справи через конфлікт інтересів. "Суддя, котрий підтримує легалізацію абортів є – дивлячись логічно – схильний відкинути повагу життя ненароджених, коли йдеться чи про плід, чи про ембріон", – зазначила юристка.


Також глава CIDH Дієго Гарсіа Саян із Мексики, як і судді Маргарет Макаулей з Ямайки і Умберто Сіерра Порто з Колумбії підтримали у своїх країнах проабортивні ініціативи. А останній, як глава Конституційного суду, вже назвав визнання абортів основним правом людини.


За матеріалами ekai.pl