//

Слово Митрополита Львівського на початок Нового 2013 року Божого

Слово Митрополита Львівського
на початок Нового 2013 року Божого

Євр 12,25-26; 13,22-25. Мр 10,2-13.

 

Достойні сестри і брати, час летить неймовірно швидко і дуже радію із того, що можемо спільно молитися у цій церкві; з іншого боку, маю добру нагоду привітати вас у новому, 2013 році.

 

Невіруючі Богу люди видумали, що 21 грудня 2012 буде кінець світу. Багато-хто прийняли це за правду й поспішно забезпечували себе як вміли, щоб їм вціліти й уникнути цього кінця. Звичайно, що ми віримо в прихід кінця світу, але ще більше віримо словам Ісуса Христа, який говорив про фінал світу, як велику таємницю, якої не знають, навіть, ангели у небі (пор. Мт 24,36).


Для багатьох осіб минулий рік був кінцем світу, бо за один рік у світі помирає приблизно 58 млн. 900 тисяч осіб. За одну ж годину у світі до вічності відходить близько 6724 особи. Так що нам не потрібно журитися приходом кінця світу, бо він і так прийде для кожної людини, необхідно піклуватися про праведність нашої душі, щоб могти здати добрий рахунок із нашого життя. Тому мудрі люди не вбачають добра у цьому, щоби безмірно віддаватися якомусь страхові чи безпеці, бо не існує безпечного місця куди б не досягнув Господь людини. Бог всюди пропонує людині своє милосердя та прощення, свою любов та свою допомогу, але люди не завжди бажають приймати Господні пропозиції та добро, тому що вважають себе «кращими» і гадають, що правда по їхній стороні. Уже багато людей попеклося на тому, що давали собі волю й завели душу у неволю гріха, з якого не спішили виходити, залишалися у грішному стані й так відходили до вічності не по нагороду, лише отримати вічне покарання.

 

Почався 2013-тий рік, зовсім звичайно, як кожен перед тим, тільки завжди з якимись відмінностями зовнішніми та внутрішніми, тому що на місці нічого не стоїть. Вартує зробити собі постанову, щоби у цей рік більше звернути увагу на праведність нашої душі. Це – так важлива річ, що більше важливої справи над освяченням своєї душі у світі не існує! А кожна мудра людина може легко звертатися до Бога за допомогою, перепросити його за промахи свого життя і це уже початок освячення. Хто чинить добро, така особа віддаляється від зла. І не має значення, що це добро ніби незначне. Бо, наприклад, щире покаяння дуже важливе для повернення людини до Бога, до отримання його дарів, щоб опиратися злу, а чинити добрі речі. Людина не спосібна сама із себе чинити добро, нам так здається, а за тим завжди стоїть Господь, який надихає людей до вірного служіння йому та уникнення всякого нечестивого діла. Швидко біжать роки! Більшість із людей не бажають служити Богові, хоч Господь чинить усе можливе для спасіння. Автор псалмів пригадує: «Час Господові діяти! Порушили закон твій» (Пс 119,126). Ми відчуваємо в певний спосіб якесь ніби вкорочення днів, що так плавно проминають та зараховуються нам роками (пор. Мр 13,20). Стоїмо у церкві як особи різного віку. Відрізняємося одні від одних і хай ця різниця буде в роках, у зовнішньому вигляді, у манері поведінки тощо. А  внутрішньо стараймося про стремління любити Бога, служити нашим ближнім, практикувати покірне й просте життя, залишити всякі брудні справи.

 

Облишмо у цьому році чинити духовні помилки. Стараймося направляти наше життя великою довірою до Бога, прибігаймо до нього із частим покаянням, показуймо Господові нашу любов та зростаймо у ній. Не забуваймо про те, що ми повинні жити з Богом, коли цього забракне, тоді людина розминеться із своїм призначенням бути щасливою.

 

Це – великий дар: зустрічатися з Богом! «Щасливий, хто пильнує право й увесь час творить справедливість!» (Пс 106,3).

 

Хай цей рік буде благословенним для усіх нас! Хай у цьому році буде більше духовного добра, як за минулі роки, а цей фактор багато залежить від нас. Хай духовне здоров’я огортає наші душі й тіла! Пресвята Богородице допомагай нам в освяченні наших душ!


+ Ігор
Архиєпископ і Митрополит Львівський УГКЦ

1 січня 2013 р. Б. Архикатедральний Собор Святого Юра

 

Джерело: www.ugcc.lviv.ua