//

Архиєреї Львівської Архиєпархії розділили із семінаристами спільну просфору

Перед від’їздом на різдвяні вакації, у стінах Львівської Духовної Семінарії Святого Духа відбулося родинне свято семінарійної спільноти – Спільна Просфора.

 

Різдво – це свято, що об’єднує небо і землю через Втілення Божого Сина, одну націю через пригадування та пошанування спільних традицій, одну родину через спільне святкування цієї події у колі близьких та найрідніших. Різдвяні свята із самого дитинства запам’ятовуються нам своїм теплом Вифлеємської звізди, покірністю убогої стаєнки, веселістю бідних пастушків, славою волхвів зі Сходу та благословенням Дитятка Ісуса. Кожен із нас переживає ці свята щороку по-новому, відкриваючи для себе тайну Божого Приходу на цей світ та наповнюючи своє серце вдячністю за це. Тому, і семінарійна спільнота споконвіків вшановує це свято.

 

Традиційно, святкування розпочалося із спільної молитви у храмі. Єдиним серцем і єдиними устами линула вечірня молитва до престолу Небесного Владики. Ізюминкою цьогорічного святкування стало запрошення до спільноти викладачів Семінарії, які знають усіх як студентів за партами, а тепер змогли зустрітися із ними у новій обстановці, у стінах Семінарії та побачити із іншої сторони. Тому, вечірня молитва поєднала кожного і сповнила серця вдячністю та молитовним духом.

 

Опісля, уся семінарійна спільнота була запрошена на Свят-вечір у стінах Семінарії. Спочатку відбулося благословення та отримання просфори із рук Преосвященніших Владики Ігоря та Владики Венедикта. Після цього, усі присутні змогли насолодитися чудовими стравами, які віддавна ставить на стіл кожна господиня у Свят-вечір: борщ, вареники, грибна підлива, оселедець, пампушки та багато іншого.

 

Під час спільної трапези усю семінарійну спільноту очікувало декілька сюрпризів. Найперше, до стін Семінарії завітав вертеп із студентів підготовчого курсу, які яскраво унаочнили боротьбу добра і зла напередодні приходу Божого Сина на цей світ, і тим самим, продовжили багатолітню традицію нашого народу оспівувати народження Ісуса у вертепних дійствах. Згодом, кожен курс привітав семінарійну спільноту із початком різдвяних свят, подарувавши ряд колядок та віншувань. Серед курсів свої побажання та коляду заносив октет «Теофорос». Також чудово впліталися у спів колядок привітань від багатьох єпископів не тільки Української Греко-Католицької Церкви, але й Римо-Католицької. Уся атмосфера свята була наповнена веселим настроєм, чарівним співом, звуком голосів колядників, теплом сердець та усмішками на обличчях. Спільна Просфора завершилася благословенням Владики Ігоря, Митрополита Львівського.

 

Насамкінець, хотілося б побажати усім благословенного Нового Року та щасливих Різдвяних свят, які б принесли у наші душі тепло вифлеємської стаєнки, спокій Святої Родини, небесну радість ангельських сил, покірність та вдячність бідних пастушків та терпеливість та вірність волхвів із Сходу. Веселих свят!

 

Медія-Центр ЛДС / www.ugcc.lviv.ua

Фоторепортаж