//

Церква Болівії закликає до амністії без дискримінації

«Закликаємо державну владу прийняти відповідний закон, котрий би дозволив звільняти усіх в’язнів без дискримінації», – таку позицію висловив у своїй заяві глава комісії у справах суспільного душпастирства при єпископаті Болівії. Єпископ Хесус Хуарез звертає увагу на те, що така амністія була б ефективним доказом дотримання справедливості і пошани основних та конституційних прав ув’язнених осіб.


З пропозицією амністії виступило головне пенітенціарне правління у Болівії, покликаючись на гуманітарні причини. Однак правдивою причиною може бути відсутність вільних місць у місцевих в’язницях. На даний час у цій країні кару ув’язнення відбуває 14 тисяч осіб, що на 3 тисячі більше, ніж минулого року. 84% з них були затримані превентивно.


Стурбованість єпископа Хуареза стосується також сотень дітей, які перебувають у в’язницях разом зі своїми батьками. «В’язниця не є найкращим місцем для виховання дітей», – додав єрарх. Він також занепокоєний становищем пристарілих в’язнів, а також смертельно хворих, котрі мають право на те, щоб в останні дні свого життя поруч з ними були їх родичі та близькі.


Позиція єпископа Хуареза не до вподоби президентові Ево Моралесу. Він запросив до себе нунція в Болівії і представив йому скаргу на групу єпископів, котрі, на його думку, займаються політикою. Вищезгаданий єрарх мав би входити до цієї групи представників духовенства, котрі вдаються до політичних нападів проти авторитаризму правління Моралеса. Єпископ Хуарез приготував також комюніке, в якому разом із організаціями, що борються із порушенням прав людини в Болівії, закинув урядовій стороні тиск на тубільне населення. Цей тиск пов’язаний із планами уряду побудувати дорогу, яка проходитиме через Національний Парк «Isiboro Secure», який водночас є автономною територією корінного індіанського населення.


За матеріалами pl.radiovaticana.va