//

Тижневий огляд: переслідування християн (17.12 - 23.12)

18 грудня повідомляється, що Напередодні Різдва і нового освячення сиро-католицького собору в Багдаді, що був пошкоджений під час теракту в жовтні 2010 р., відомий іракський шиїтський аятолла опублікував фетву проти християн. Радикальний проповідник Ахмад Аль Багдаді Аль-Хассані, виступаючи по іракському телеканалу «Аль-Багдадія», назвав християн багатобожниками і друзями сіоністів.

 

Християнські громади та їхні лідери регулярно піддаються нападам на Шрі-Ланці. У цьому році скоєно більше 50 акцій насильства, в яких брали участь буддійські ченці. Спираючись на підтримку чиновників, нападники, як правило, залишаються безкарними.

 

Карнатака продовжує залишатися одним з штатів Індії з найвищим показником випадків насильства щодо християн. Більше 40 актів антихристиянського насильства офіційно зареєстровано в Карнатаці в цьому році. Випадки дискримінації і насильства відбуваються щотижня. Християнам забороняють брати участь у богослужінні, звинувачуючи їх у насильницьких наверненнях індусів в християнство.

 

За даними 19 грудня читаємо, що на Шрі-Ланці після недавніх погромів в християнських церквах в Хамбантота, які ініціювали буддійські ченці, християни звернулися до уряду з вимогою забезпечити їх право на свободу сповідання релігії та захист від нападів радикально налаштованих буддистів. Спільнота вражена насиллям, спровокованим буддійськими ченцями в Віракетійя (Хамбантота), коли натовп у декілька сотень чоловік, якою керували близько 80 буддистів, розгромив протестантську церкву і автомобілі на стоянці, а пастор був поранений.

 

Боротьба індонезійського уряду з релігійним екстремізмом загрожує перерости в боротьбу з релігійними меншинами. Число конфліктів, причиною яких є релігійна нетерпимість, продовжує збільшуватися, в той же час кількість акцій насильства, скоєних терористами також неухильно зростає.

 

Віруючі американського міста Санта-Моніка (Каліфорнія) продовжують відстоювати різдвяні традиції. Десятки християн різних конфесій з різних міст зібралися в парку Пелісейдс, щоб закликати чиновників скасувати заборону на різдвяну експозицію в парку. Заборону міська влада ухвалила під впливом асоціацій войовничих атеїстів. Далі її підтримав федеральний суд.

 

У швейцарських містах Берні, Цюріху і Люцерні в четвер, 20 грудня, пройшли молитовні чування на підтримку переслідуваних у різних країнах світу християн. Акція проходить під егідою організації «Міжнародна християнська солідарність».

 

Нігерійські християни побоюються терактів на Різдво на фоні відновлення погроз з боку ісламістів. Протягом останніх 2 років це християнське свято супроводжувалося кривавим насильством в різних частинах країни. Десятки людей загинули в результаті вибухів бомб під час Різдвяних богослужінь в минулому році.

 

Суданська армія продовжує бомбити Нубійські гори, в нальотах гине мирне населення, зруйновані цілі села. Десятки тисяч християн потрапили в зону бойових дій між суданською збройними силами і повстанцями в горах Нуба. Тільки в листопаді урядові війська спалили 26 сіл, знищивши будинки, школи, церкви, сільгоспкультури.

 

Поліція індійського штату Мадхья-Прадеш «вносить свій внесок» у справу боротьби проти релігійних меншин. Правоохоронці відмовляються реєструвати скарги християн, які зазнали нападу з боку радикально налаштованих індуїстів. Іноді поліцейські самі беруть участь у насильницьких акціях проти християн.

 

За рішенням місцевої влади міста Раікія (округ Кандхамал, штат Орісса), були знесені 12 будинків, що належали християнським сім'ям в цьому районі. Згідно з офіційним поясненням, адміністрація міста вирішила розширити вулицю, але здійсненню цієї задумки заважали розташовані тут будинки.

 

20 грудня з’явилося повідомлення про те, що з 1986 року в Пакистані діють закони, які дозволяють засудити до страти християн, індуїстів, ахмадитів і представників інших немусульманських меншин за звинуваченням у «богохульстві». 3 грудня сталася чергова трагедія, яка залишилася непоміченою більшістю західних ЗМІ: католицька  монахиня шведського походження Баргетта Еммі (Bargetta Emmi), що займалася місіонерством в Пакистані протягом цілих 40 років, була жорстоко розстріляна ісламістами.

 

35-річного священика застрелили у Ново Гамбурго, у південній частині Бразилії. На о. Едуардо Тейшейру напали бандити, і він помер від вогнепальних поранень.

 

Згідно з інформацією за 23 грудня читаємо, що китайський протестантський портал ChinaAid опублікував документ, який містить докладні інструкції по розгону місіонерських заходів у коледжах, університетських кампусах і серед студентів, і називає це завдання стратегічно важливим.